Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Rent restaurangkök guld värt

Glad och guldig eller röd och arg? Snart kan en liten gubbe vid entrén berätta om restaurangkökens renlighet. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag. Redan nästa vår blir de små gubbarna verklighet i utvalda kommuner.

Publicerad 28 april 2006

Enligt livsmedelsverket insjuknar nästan en halv miljon människor som en följd av matförgiftning varje år. För att komma till rätta med problemen har regeringen skärpt reglerna för livsmedelshantering. Nu vill regeringen dessutom att restaurangerna ska tvingas visa upp resultaten från kommunens inspektioner för sina gäster – i form av märken med glada eller arga gubbar.
– Tanken är att konsumenterna ska få den information som vi har efter inspektionerna. Dels för att underlätta i deras val av restaurang eller kafé men också för att förbättra livsmedelshanteringen i stort, säger jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist.

Märkningen som regeringen föreslår finns i tre varianter: en glad gubbe i guld för inga anmärkningar alls, en neutral gubbe i silver för några få anmärkningar och en röd, arg gubbe för allvarliga brister som kan innebära hälsofara. Efter en inspektion får restaurangen ett av märkena tillsammans med protokollet. Detta ska enligt förslaget sättas upp synligt vid entrén. Ann-Christin Nykvist tror att en ilsken röd symbol vid ingången kommer att avskräcka gäster. Och det är meningen.
– Det blir en drivkraft för företagen att sköta sig bättre. De som får ett negativt omdöme kommer nog att vilja rätta till sina problem snabbt.

De restauranger som fått den röda gubben ska få chansen till en ny kontroll inom kort tid. Regeringen föreslår runt tre veckor. En ny inspektion kommer dock att kosta pengar.
– Om företaget sköter sig kostar kontrollen ingenting, utan det är den andra inspektionen som kommer att kosta. Det tycker vi är rättvist, säger Ann-Christin Nykvist.

Regeringen har nu lämnat lagförslaget till lagrådet. Men märkningen blir verklighet redan nästa vår. Då inleds ett försök där ett antal kommuner ska prova gubb-modellen under en treårsperiod, för att sedan utvärdera erfarenheterna. Ett problem är att livsmedelskontrollerna utförs olika i olika kommuner. En del kommuner har till exempel inte resurser att göra lika många kontroller som vissa andra.
– Om försöket blir obligatoriskt måste vi återkomma till resursfrågan. Det är viktigt att det blir lika förutsättningar för alla, säger Ann-Christin Nykvist.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här