Nyheter a-kassa

Regeringen vill ändra a-kassan

Regeringen föreslår att a-kassan baseras på inkomst i stället för antal arbetade timmar. Det skulle göra processen enklare, menar man. Men Karin Pettersson, föreståndare på Hotell- och restauranganställdas a-kassa, är rädd att regeringen överskattar betydelsen av en sådan reform.

Publicerad 18 september 2023 Kommentera
Regeringen vill ändra a-kassan
Ersättning baserad på inkomst i stället för antal arbetade timmar. Det är vad regeringen kommer att föreslå i en proposition nästa år. Karin Pettersson, föreståndare på HRAK, anser att det finns andra saker att göra för att det ska bli enklare. Foto: Istockphoto

Ett enklare regelverk som motverkar felaktiga utbetalningar, kortar väntetiderna och bidrar till omställning. Det menar regeringen att man åstadkommer med ett förslag till reformerad a-kassa. Förslaget innebär att ersättningen baseras på den inkomst man haft, och inte hur många timmar man arbetat.

– Vi har tidigare lämnat ett remissvar där vi säger att man måste säkerställa att det inte blir en sämre försäkring för våra medlemmar, säger Karin Pettersson, HRAK:s föreståndare.

Hon menar att anställda i hotell- och restaurangbranschen jobbar fler timmar än många andra för att komma upp i samma inkomst. Att då helt slopa arbetsvillkoret skulle kunna slå fel.

Dessutom tror Karin Pettersson att det finns andra saker som man måste jobba med för att väntetiderna faktiskt ska bli kortare.

Karin Pettersson 2013
Karin Pettersson.
Foto: Rebecka Uhlin

– Vi känner lite oro för att det här inte kommer att bli så enkelt som regeringen tror. Så länge man inte kommit fram till bra och enkla lösningar kring till exempel deltid kommer det att ta tid att bedöma ärenden.

I dag är det många som brottas med uteblivna eller felaktiga arbetsgivarintyg. Kravet på att tidigare arbetsgivare ska intyga hur mycket man arbetat kommer att försvinna med regeringens förslag. Men inte heller det imponerar på Karin Pettersson.

– Jag vet att det är det man särskilt lyfter som en fördel. Men för att vi ska kunna bedöma om någon är ofrivilligt arbetslös kommer det fortfarande krävas någon typ av intyg.

– Vi hade nog kunnat tänka oss en hel del andra förenklingar, som varit mer effektiva. Till exempel schablonberäkningar, säger Karin Pettersson.