Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Pub dömd att betala 20 000 kronor till facket

Jeffrey's Pub i Göteborg ska betala 20 000 kronor i skadestånd till Hotell- och restaurangfacket för förhandlingsvägran. Det har Arbetsdomstolen beslutat.

Publicerad 26 februari 2008

Trots kallelsen uteblev ägarna till Jeffrey’s Pub i Göteborg från förhandlingen med Hotell- och restaurangfacket. Nu har Arbetsdomstolen, AD, dömt restaurangbolaget till att betala
20 000 kronor i skadestånd till HRF för förhandlingsvägran. Bolaget ska också betala förbundets rättegångskostnader på 54 000 kronor.

– Vi ville förhandla om tecknande av kollektivavtal, men restaurangägaren kom inte, säger Eva-Lotta Ramberg som är förbundsjurist på Hotell- och restaurangfacket.

Hon tillägger att domen visar att arbetsgivare inte kan strunta i att komma till en förhandling som facket kallat till utan att det får ekonomiska konsekvenser.

– Domen kommer också att vara viktig i det fortsatta arbetet med att teckna kollektivavtal. Det händer ofta att arbetsgivare inte kommer till kallad förhandling och inte heller hör av sig, säger Eva-Lotta Ramberg.

HRF har flera gånger tidigare stämt restauranger till Arbetsdomstolen för att ha struntat i förhandlingar. Det vanliga är att det slutar med en förlikning. Det innebär att parterna tillsammans brukar enas om ett lämpligt skadestånd. Då dras också stämningen tillbaka.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här