Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Protest mot låga snabbmatslöner

I många amerikanska städer protesteras det i dag mot snabbmatskedjornas låga löner. Även på andra håll i världen hålls demonstrationer. -- Det är oerhört positivt att arbetarna på snabbmatsföretagen också organiserar sig och gör allt för att förbättra sina villkor, säger Malin Ackholt från Hotell- och restaurangfacket, som var med på schweiziska fackets Unias demonstration i dag.

Publicerad 15 maj 2014
Protest mot låga snabbmatslöner
HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt (tvåa från höger) deltog i schweiziska facket Unias demonstration i Genève i dag. Foto: Frida Karlsson/HRF

Hos amerikanska snabbmatskedjor som McDonald’s, Wendys och Burger king tjänar de flesta anställda inte mycket över den lagstadgade minimilönen, 7:25 dollar i timmen.
Det här vill organisationen Fast food forward ändra på. De arbetar för att 15 dollar ska bli lägstalön samt för rätten att bilda fackklubb. I 150 städer runt om i USA planeras det demonstrationer under dagen.

Men även i Europa demonstreras det för bättre villkor i snabbmatsvärlden. Bland annat i Genève, där den internationella fackliga organisationen IUL:s styrelse träffats i veckan. Tillsammans med det schweiziska facket Unia deltog IUL-styrelsen i en demonstration vid lunchtid i dag.
Unia vill höja de lagstadgade minimilönerna, som i dag är 3 400 schweizerfranc per månad, cirka 26 000 kronor, för en heltidsanställd.

– Lönerna för snabbmatsanställda är alldeles för låga, de går inte att leva på här, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt, som deltog i dagens demonstration i Genève.
– Lagstadgade minimilöner ligger generellt lågt. I USA har Obama försökt höja till 10:10 dollar, men får inte igenom det i kongressen. Här jobbar man också för att få upp dem.

Fackförbundet Unia vill att minimilönen höjs till 4 000 schweizerfranc per månad, motsvarande cirka 30 700 svenska kronor. Det kan låta som mycket pengar, men att leva i Schweiz är väldigt dyrt. En heltidsvecka är också längre än i Sverige, 40–42 timmar.

IUL-styrelsen deltog för att visa sitt stöd för alla IUL-förbund som demonstrerar i sina respektive länder. Svenska Hotell- och restaurangfacket är medlemmar i IUL, men förbundet har inte några demonstrationer inplanerade i Sverige under dagen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.