Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Protest mot låga snabbmatslöner

I många amerikanska städer protesteras det i dag mot snabbmatskedjornas låga löner. Även på andra håll i världen hålls demonstrationer. -- Det är oerhört positivt att arbetarna på snabbmatsföretagen också organiserar sig och gör allt för att förbättra sina villkor, säger Malin Ackholt från Hotell- och restaurangfacket, som var med på schweiziska fackets Unias demonstration i dag.

Publicerad 15 maj 2014
Protest mot låga snabbmatslöner
HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt (tvåa från höger) deltog i schweiziska facket Unias demonstration i Genève i dag. Foto: Frida Karlsson/HRF

Hos amerikanska snabbmatskedjor som McDonald’s, Wendys och Burger king tjänar de flesta anställda inte mycket över den lagstadgade minimilönen, 7:25 dollar i timmen.
Det här vill organisationen Fast food forward ändra på. De arbetar för att 15 dollar ska bli lägstalön samt för rätten att bilda fackklubb. I 150 städer runt om i USA planeras det demonstrationer under dagen.

Men även i Europa demonstreras det för bättre villkor i snabbmatsvärlden. Bland annat i Genève, där den internationella fackliga organisationen IUL:s styrelse träffats i veckan. Tillsammans med det schweiziska facket Unia deltog IUL-styrelsen i en demonstration vid lunchtid i dag.
Unia vill höja de lagstadgade minimilönerna, som i dag är 3 400 schweizerfranc per månad, cirka 26 000 kronor, för en heltidsanställd.

– Lönerna för snabbmatsanställda är alldeles för låga, de går inte att leva på här, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt, som deltog i dagens demonstration i Genève.
– Lagstadgade minimilöner ligger generellt lågt. I USA har Obama försökt höja till 10:10 dollar, men får inte igenom det i kongressen. Här jobbar man också för att få upp dem.

Fackförbundet Unia vill att minimilönen höjs till 4 000 schweizerfranc per månad, motsvarande cirka 30 700 svenska kronor. Det kan låta som mycket pengar, men att leva i Schweiz är väldigt dyrt. En heltidsvecka är också längre än i Sverige, 40–42 timmar.

IUL-styrelsen deltog för att visa sitt stöd för alla IUL-förbund som demonstrerar i sina respektive länder. Svenska Hotell- och restaurangfacket är medlemmar i IUL, men förbundet har inte några demonstrationer inplanerade i Sverige under dagen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här