Nyheter ARBETSMARKNAD

Professorn om bidragsjobben

Chansen till jobb ökar för dem som har subventionerade anställningar. Men samtidigt försvinner jobb för andra, säger Anders Fors­­lund, professor vid IFAU.

Publicerad 14 december 2018
Professorn om bidragsjobben
Hälften av dem som skrivs in på arbetsförmedlingen får jobb inom ett halvår.
Anders Forslund. Foto: IFAU

Man räknar med att varje anställning med stöd motsvarar en halv till en hel annan anställning som inte blir av.
Det säger Anders Forslund, professor vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Han tror att förekomsten av subventionerade anställningar skulle kunna vara en bidragande förklaring till den höga arbetslösheten inom hotell- och restaurangbranschen.
– Om de subventionerade jobben fortsätter att vara många år efter år kan det i slutänden bli en bransch där de flesta löner betalas av staten och vissa tvingas välja andra yrken.

Att samhället ändå väljer att låta företag anställa med stöd beror på att man prioriterar dem som annars skulle ha svårt att komma in på arbetsmarknaden.

17 000 ärenden

Under 2017 fick Hotell- och restaurangfacket 17 000 förfrågningar från Arbetsförmedlingen inför att en arbetslös skulle placeras på ett bidragjobb. Arbetsförmedlingen har uppgett att de hinner göra förfrågningar för varannan subventionerad anställning.

– De får snabbare jobb, antingen genom att få jobba kvar hos arbetsgivaren eller genom att få användbara referenser. Förhoppningen är att övriga ska ha lättare att konkurrera om jobb, säger Anders Forslund.

Hälften av dem som skrivs in på arbetsförmedlingen får jobb inom ett halvår. För ungdomar går det snabbare, hälften har jobb inom tre månader.

Arbetsgivaren måste följa regelverket, vilket kanske inte alltid sker.

– Även om det kan tyckas omoraliskt med kedjor av bidragsanställningar så kan det på ett samhällsplan vara försvarbart. Men arbetsgivaren måste följa regelverket, vilket kanske inte alltid sker.

Samtidigt är bidragsanställningarna knappast enda förklaringen till hotell- och restaurangbranschens höga arbetslöshet, betonar han.
– Det är också en bransch med snabb personalomsättning jämfört med till exempel industrin. Detta leder per automatik till ­högre arbetslöshet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här