Fack och arbetsgivare lade i dag fram ett gemensamt förslag gällande strejkrätten. Stridsåtgärder ska bara vara tillåtet när syftet är att teckna kollektivavtal. Hela LO inklusive Hotell- och restaurangfacket står bakom förslaget.
Regeringen tillsatte förra året en utredning för att se över strejkrätten, som blir klar inom kort. Men redan i dag kom fack och arbetsgivare, LO, TCO och Saco samt Svenskt Näringsliv med ett eget förslag på förändring av lagstiftningen.
Det parterna vill är att det ska bli olagligt att strejka om syftet inte är att teckna ett kollektivavtal med fredsplikt. Arbetsgivaren ska också informeras om vad som behöver göras för att stridsåtgärderna inte ska sättas in.
– Man måste först ha förhandlat med arbetsgivaren. Det ska framgå vad arbetstagarorganisationen kräver för att inte strejka, sade Erland Olausson som lett utredningen som parterna låtit göra.
Bakgrunden till att såväl regering som parter vill se över lagstiftningen är Hamnarbetarförbundets konflikt i Göteborg. Hamnarbetarförbundet har inte varit bundet av fredsplikten eftersom de inte har tecknat kollektivavtal.
Inom LO har man varit orolig över att regeringens förslag skulle gå för långt, sa avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
– Det som har läckt ut från utredningen har stärkt min oro, sade han.
Det var därför rätt tillfälle att redan nu presentera parternas förslag, menade han.
Malin Ackholt, förbundsordförande för HRF, är nöjd med förslaget.
– Man föreslår en lagstiftning som säger att alla ska spela efter samma spelregler. Det här är en kraftfull överenskommelse som skulle skydda strejkrätten från klåfingriga politiker. Det är också mycket positivt att även sympatiåtgärderna, som varit hotade, skyddas.
Påverkar det här HRF:s medlemmar i samband med eventuella strejker?
– Det påverkar inte överhuvudtaget. De gånger vi har varslat har det varit för att vi ska teckna kollektivavtal.
Efter att parterna lagt fram sitt förslag kallade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till en egen presskonferens, där hon berömde parternas förslag till lagändring.
– Det är ett styrkebesked för den svenska modellen att parterna kunnat samarbeta konstruktivt och har tagit fram ett välarbetat och nyanserat förslag som är fullt genomförbart, sade Ylva Johansson.
Det är arbetsmarknadsministerns bedömning att det blir detta förslag som kommer att ligga som grund för kommande lagstiftning.