Den som har en otrygg ställning på arbetsmarknaden löper högre risk att drabbas av en hjärtsjukdom än den med ett tryggt jobb. Det visar en ny undersökning från finska Arbetshälsoinstitutet. Samtidigt ökar antalet tidsbegränsade anställningar i Sverige.
I förra veckan kom nya siffror från Statistiska centralbyrån som visade att allt fler svenskar har en tidsbegränsad anställning. I juli hade nästan 900 000 svenskar en visstidsanställning, vilket är 50 000 fler än juli förra året. Samtidigt kommer nu larm från finska Arbetshälsoinstitutet om att otrygga anställningar kan påverka mer än bara ekonomin. En ny studie visar att anställda som upplever sin anställning som otrygg har 19 procent högre risk att insjukna i hjärtsjukdom än dem som känner sig trygga.
– Människor som upplever sitt jobb som otryggt utsätts för högre stressnivåer vilket kan påverka deras hjärthälsa, säger Marianna Virtanen, forskningsprofessor på Arbetshälsoinstitutet.
Gruppen med otrygga anställningar hade även fler riskfaktorer, så som förhöjda kolesterolvärden och högt blodtryck. En förklaring kan vara att de som har ett tryggt jobb har en aktivare fritid, menar forskarna.
– Människor som upplever sitt jobb som otryggt kan ha sämre hälsovanor vilket i det långa loppet påverkar deras hjärta, säger Marianna Virtanen.
Hon menar att resultatet ger viss anledning att uppmana folk med osäkra jobb att vara lite extra vaksamma på sin hälsa.
– Alla människor bör ta hand om sin hälsa, men de som känner sig otrygga i sin anställning kanske bör vara extra noggranna.
Fakta: Undersökningen
Studien, som bygger på material från sju olika länder, inkluderar över 170 000 arbetstagare. Dessa har följts i genomsnitt tio år. Studien är ett samarbete mellan Arbetshälsoinstitutet och University college London och har publicerats i British Medical Journal.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.