Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Organisering spelar roll — överallt”

Att stärka den fackliga organisationen är det viktigaste medlet för att nå rimliga villkor för turistanställda runt om i världen. Det framhöll Therese Guovelin, vice ordförande i HRF, när rapporten "Ingen solskenshistoria" diskuterades.

Publicerad 29 november 2012

För någon månad sedan blev det mycket medial uppmärksamhet kring avslöjandena om tvångsarbete på de vanliga svenska resmålen Phuket och Khao Lak.
På ett seminarium i Stockholm berättade nätverket Schyst resande, där HRF ingår, mer om villkoren i Thailand och i Turkiet.
Barn- och tvångsarbete är bara det mest extrema exemplet. Det som annars är mest iögonfallande i Thailand, är skillnaden mellan de inhemskt anställda och den stora kåren av burmesiska migrantarbetare.
– De är extremt utsatta jämfört med thailändarna, berättade Malin Kjellqvist som stått för research bakom rapporten.
Burmeserna har sämre arbetstider, bor i slumkvarter, har ingen rätt till betald ledighet och sämre löner – många får inte ens den thailändska lagstadgade minimilönen på cirka 2000 kronor.

HRF:s vice ordförande Therese Guovelin kommenterade rapporten och betonade likheterna med Sverige.
– Migrantarbetarna är i underläge i hela världen. Man behöver inte åka till Thailand eller Turkiet för att stöta på det här, sade hon och berättade om HRF:s erfarenheter av de nya svenska reglerna kring arbetskraftsinvandring.
Turkiet är numera ett vanligare resmål för svenskar än Thailand. Och även här är det slitsamt att jobba inom turistnäringen.
Men här är ett stort problem att den fackliga organisationsrätten kränks av både stat och arbetsgivare. Och det får konsekvenser på arbetsplatserna.
– Alla har minst minimilön, men den går inte att leva på, sade Malin Kjellqvist.
Men det finns förstås positiva exempel också. Som ett hotell i Alanya där många är medlemmar i facket, med ett bra kollektivavtal och aktiv fackklubb.
– Det här är en annan central punkt. Man kan tydligt se, att det som spelar roll är självständig facklig organisering och kollektivavtal. Där sådant finns, är villkoren bättre, konstaterade Therese Guovelin.

Researrangörerna har stor möjlighet att påverka villkoren hos deras underleverantörer. Men, berättade Malin Kjellqvist, ingen av charterarrangörerna Ving, Apollo eller Fritidsresor ville låta sig intervjuas inför rapporten om sin roll.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här