Nyheter LAGFÖRSLAG

Nya regler för utländska arbetare

Än så länge kan facket bara kräva minimilön för utstationerade arbetare i Sverige. Nu föreslås en lag som innebär att man i stället kan kräva lika lön för lika arbete.

Publicerad 5 juni 2019
Nya regler för utländska arbetare
Utstationerade arbetstagare ska få samma lön som inhemska arbetare, enligt ett förslag. Men Byggnads, som möter i särklass flest utstationerade, kallar förslaget en halvmesyr. Foto: Eva Almqvist/Mostphotos

Alltsedan konflikten i Vaxholm, då Byggnads satte ett lettiskt byggföretag i blockad för att få fram ett svenskt kollektivavtal, har utstationeringsdirektivet gett både fack och politiker huvudvärk.

Efter uppmaning från EU-domstolen ändrades svensk lag 2010. Lex Laval infördes, som innebar att svenska fackförbund visserligen kunde ta till stridsåtgärder mot utländska företag med arbetare i Sverige, men bara för att kräva miniminivåer som ska finnas i centrala kollektivavtal.

Förra året reviderades utstationeringsdirektivet, som svensk lag vilar på.  Utstationerade arbetstagare ska kunna begära lika mycket betalt som en inhemsk arbetare skulle få.

Nu har en statlig utredning lagt fram förslag på hur svensk lagstiftning ska anpassas till det nya utstationeringsdirektivet. Förslaget innebär bland annat att begreppet minimilön byts ut mot lön.

Fakta

Utstationerad arbetstagare är en arbetstagare som vanligen arbetar i ett annat land, men som under en begränsad tid sänds till Sverige för att utföra arbete i samband med att hans eller hennes arbetsgivare utför en gränsöverskridande tjänst här. Arbetsgivaren ska vara etablerad i ett annat land än Sverige.

Byggnads, som möter i särklass flest utstationerade arbetstagare, är dock inte imponerade av förslaget.

”Utredningen tar några steg i rätt riktning men det är långt ifrån tillräckligt. Att inte följa svenska regler för resor och traktamenten innebär fortsatt att man ställer arbetare mot arbetare. Det kommer vi aldrig att acceptera.” skriver förbundets ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

Förslaget ska nu skickas ut på remiss till bland annat fackförbund. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 30 juli 2020.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här