Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nya krav på Folkets hus i Falun

Facket hade rätt. Det finns brister i den psykosociala arbetsmiljön på Folkets hus i Falun. De har lett till att anställda har blivit sjuka. Arbetsgivaren måste ändra på detta, enligt Arbetsmiljöinspektionen. Facket tänker nu begära skadestånd till den medlem som mobbats ut från arbetsplatsen.

Publicerad 13 december 2004

Problemen har funnits länge på Folkets hus i Falun. Anställda har trakasserats och cheferna har stått bakom detta.
I november blev läget akut och den 17 november stoppade skyddsombuden arbetet.

Men arbetsmiljöinspektionen kom dit och upphävde stoppet.
Det måste vara en omedelbar fara för liv och hälsa för att arbetet ska få stoppas. Så illa var det inte, ansåg inspektören.

Nu har arbetsmiljöinspektören skrivit ett inspektionsmeddelande. Innebörden i det beslut som nu har kommit är att facket har haft rätt i sin kritik. Missförhållandena på arbetsplatsen är allvarliga och Folktes hus måste göra något åt dem.

Inspektionen skriver också att Folkets hus inte har kompetens att rätta till problemen. Därför måste man ta hjälp utifrån, av en duktig företagshälsocentral.

Det här ska arbetsgivaren göra
Folkets hus har fått tid på sig fram till den 20 december för att lösa följande:
* Ordna träffar med personalen.
* Se till att de som mår psykiskt dåligt får kvalificerad hjälp.
* Koppla in företagshälsovården.
* Skriva ner hur de två cheferna ska dela upp arbetet mellan sig.
* Inspektionen skriver också att skyddsombuden från HRF och Fastighets ska vara med när åtgärderna planeras.
Den 28 februari ska förändringarna redovisas.

– Det här är ett steg i rätt riktning, säger Yngve Stengård, regionalt skyddsombud för HRF och en av dem som stängde arbetsplatsen i november.
– Arbetsgivaren har fått klara krav att de måste göra något och när det ska vara klart.
En intern utredning har också undersökt trakasserierna. Utredningen har nu lämnats vidare till Folkets hus styrelse.
– Vi kommer att begära nya förhandlingar om den medlem som har slutat, säger Lars Månsson, ombudsman hos HRF i Dalarna. Nu när det har slagits fast att det är fråga om trakasserier så kommer vi att begära ett kraftigt skadestånd.

Läs mer:
Personalen jobbar igen på Folkets hus i Falun.Läs mer här >>
Skyddsombud stoppar allt arbete på Folkets hus i Falun.
Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här