Nyheter ankomstboende
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nya ägare och gäster på en vecka

Människor som flytt krig får ett tillfälligt hem. De anställda får förändrade arbetsuppgifter. Täby Park är ett av alla hotell där Migrationsverket hyr sovplatser.

Publicerad 21 oktober 2015
Nya ägare och gäster på en vecka
Sara Aminis och Le Truongs arbetsuppgifter har förändrats, ingen mat lagas längre i hotellets kök. Foto: Anna-Karin Nilsson

På entrédörrarna står det »Hotellverksamheten har upphört!« men det är liv och rörelse på hotellet. Utanför står några män och röker, i foajén leker barn. Täby Park Hotell är ett av alla nya ankomstboenden för asylsökande.
– Det har gått väldigt fort. De säger att vi ska få fortsätta våra anställningar, men det är en stor förändring för oss, säger en av de anställda på hotellet, servitrisen Susanne Wrang.

På tisdagen fick de anställda besked om att hotellets nya ägare slutit avtal med Migrationsverket. På torsdagen hölls ett informationsmöte för anställda och allmänheten. På fredag morgon fick hotellets gäster äta sin frukost och sedan packa ihop och ge sig i väg. Morgonen därpå kom Migrationsverkets första bussar.
Susanne Wrang har arbetat på hotellet sedan det öppnades, i snart 30 år. De senaste åren har hon varit husfru i den restaurangskola som också finns i byggnaden.
– Jag är väl den som påverkas minst av den här förändringen, skolan är kommunal även om jag är anställd av hotellet. Men alla som arbetar här är oroliga för hur det blir i framtiden.

I matsalen arbetar Sara Amini och Le Truong. Deras arbetsuppgifter har förändrats, ingen mat lagas längre i hotellets kök. All mat kommer färdiglagad och portionsförpackad. På hotellets baksida står en container med 7000 frysta matportioner och i köket har flera stora mikrovågs­ugnar ställts in.
Le Truong är kallskänka och har arbetat på hotellet i tre år.
– Nu skär jag mest sallad, kokar ägg och bär fram bröd, säger hon.
De nyanlända stannar en kortare tid på hotellet. Sedan bussas de till en förläggning, flyttar till ett eget boende eller till släkt och vänner.
Migrationsverkets anställda finns i huset, men i receptionen står ordinarie personal. De har bokat om alla andra gäster som skulle ha kommit under oktober. Likadant med de planerade konferenserna. Gästerna de checkar in nu kommer från Syrien, Afghanistan, Irak och Eritrea.

Hotellet har tömts på kuddar och täcken, alla boende får i stället en egen uppsättning sängkläder. Även sängarna ska bytas ut, det behövs våningssängar när 550 personer ska få plats.
– Det var lite kaotiskt till en början, men det handlar om ett ägarbyte. Därför är alla villkor för de anställda oförändrade och alla avtal gäller som tidigare, säger Jozsef Végvári, ombudsman på Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm-Gotland.
Men Migrationsverket har för avsikt att ta över driften i egen regi vid årsskiftet.
– Ja, då kan det bli tal om en övergång av verksamhet och vad det innebär vet man inte än, säger Jozsef Végvári.

Kontrakt till år 2020

  • De nya ägarna till Täby Park Hotell är en del av Centria Group, ett bolag som sedan hösten 2012 satsat på flyktingboenden.
  • Centria har köpt upp flera hotell och hyr ut sov­platser till Migrationsverket.
  • l Hyresavtalet mellan Migrationsverket och Täby Park Hotell löper från den 25 september 2015 till 31 december 2020.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Krogar dåliga på att förebygga belastning

Det finns stora brister i hur arbetsplatser hanterar risken för belastningsskador. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste inspektion. Restaurangerna hörde till de tre verksamheter som fick flest anmärkningar.

Publicerad 26 oktober 2020 Kommentera
Krogar dåliga på att förebygga belastning
Restauranger har ofta brister när det gäller att förebygga belastningsskador. Foto: Colourbox

Arbetsmiljöverket har under två veckor inspekterat 1 390 arbetsplatser för att undersöka vad de gör för att minimera risken för belastningsskador. Detta är alla arbetsplatser skyldiga att göra, genom att undersöka, riskbedöma och informera.

Inspektionerna visar att det förebyggande arbetet inte sköts som det ska. Fler än hälften av arbetsplatserna med 5 till 19 anställda hade brister, liksom nästan hälften av dem med 20 till 49 anställda. Det var något bättre på större arbetsplatser.
– Den vanligaste bristen var att de inte undersökt och riskbedömt tillräckligt. En del hade inte gjort det alls, andra hade gjort det men missat något, säger Heli Aarnipuro på Arbetsmiljöverket.

De tre verksamheter som fick flest anmärkningar var restauranger, handel och flyttjänster. Övriga inspekterade var bland annat tillverkningsindustri, bilverkstäder och begravningsbyråer.

Hej Gäst MALIN MENDEL

Malin Mendel vill ha hemmakänsla

Utrikeskorrespondenten och kokboksförfattaren Malin Mendel gillar grönt och hemtrevligt.

Publicerad 22 oktober 2020 Kommentera
Malin Mendel vill ha hemmakänsla
Malin Mendel med David Batra. Foto: Peter Wixtröm/TT

Vad får dig att trivas som gäst?
Personliga hotell i gamla byggnader som serverar mat som känns hemlagad. Det kan vara enkelt, men med stil. Men viktigast är att personalen behandlas bra, och att hotellet är klimat- och miljövänligt.

Bästa hotellupplevelsen?
– I Delhi brukar jag bo hos en äldre dam som gjort om sin villa till ett hotell. Hon kramar mig alltid när jag kommer dit, det är som att bo hemma hos någon. På kvällarna kan man äta familjens hemlagade mat vid ett långbord, med gäster från hela världen.

Något från Indien som du skulle vilja fanns i Sverige?
– I Indien är vegetarisk mat det vanligaste. Ofta serveras en thali, en tallrik med olika rätter som bildar en perfekt komponerad måltid. I Sverige kan man få en grillad palsternacka och då undrar man ju var är proteinet?

Nyheter KARPALTUNNEL

Bra att veta om ”baristahandled”

Så uppstår besväret som ger stickningar, fummel och domnade händer – karpaltunnelsyndrom.

Publicerad 20 oktober 2020 Kommentera
Bra att veta om ”baristahandled”
Killen på bilden är modell, annars skulle vi tipsa honom om att göra övningen i punkt 3. Foto: Istockphoto

1 En viktig tunnel. Karpaltunneln sitter mitt i handleden, och leder den viktiga medianusnerven till fingrarna.  Karpaltunnelsyndrom är när nerven kommer i kläm.

2 Ond natt. Får du domningar och stickningar i händer och fingrar, ofta på natten? Då kan det vara just detta syndrom du råkat ut för. Nedsatt känsel, fumlighet, svårt att greppa och lätt att tappa saker är andra tecken. En del blir så svaga att det är svårt att skruva upp till exempel korken på en pet-flaska. Det kan också göra ont i handen och handleden.

3 Tidig insats. Gör armar uppåt sträck och knyt fingrarna, tio gånger per vaken timme. Det kan minska svullnaden i tidiga stadier.

4 Branschjobb frestar på. Upprepade monotona rörelser där man använder mycket kraft är en vanlig orsak. Det blir värre om man inte hinner ta paus. Kockar, städare, diskare och baristor har ofta sådant arbete. Det är inte för inte som karpaltunnelsyndrom också kallas baristahandled.

5 Hjälp finns. En arbetsterapeut kan ge behandling och träning. Stödskena är bra för att undvika böjda handleder som klämmer nerven. Kortisonspruta hjälper ibland. Ibuprofen eller andra antiinflammatoriska medel kan hjälpa. Du kan också prova behandling hos kiropraktor eller naprapat.

6 Dags för kniven. Om inget annat hjälper kan det bli operation. Ett snitt över karpaltunneln skär av ledbandet som täcker den och trycket minskar. Sedan läker ledbandet ihop av sig självt. Efteråt blir det lite mer utrymme för nerven.

7 Ta det lugnt. Efter operationen är du öm och ska ta det lugnt, speciellt under de första veckorna. Går du tillbaka för tidigt till ett arbete som överbelastar handen kan det leda till att operationen måste göras om. Det brukar behövas två till sex veckors sjukskrivning.

Källor: Danderyds sjukhus, Akademiska sjukhuset, 1177

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här