Nyheter ankomstboende
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nya ägare och gäster på en vecka

Människor som flytt krig får ett tillfälligt hem. De anställda får förändrade arbetsuppgifter. Täby Park är ett av alla hotell där Migrationsverket hyr sovplatser.

Publicerad 21 oktober 2015
Nya ägare och gäster på en vecka
Sara Aminis och Le Truongs arbetsuppgifter har förändrats, ingen mat lagas längre i hotellets kök. Foto: Anna-Karin Nilsson

På entrédörrarna står det »Hotellverksamheten har upphört!« men det är liv och rörelse på hotellet. Utanför står några män och röker, i foajén leker barn. Täby Park Hotell är ett av alla nya ankomstboenden för asylsökande.
– Det har gått väldigt fort. De säger att vi ska få fortsätta våra anställningar, men det är en stor förändring för oss, säger en av de anställda på hotellet, servitrisen Susanne Wrang.

På tisdagen fick de anställda besked om att hotellets nya ägare slutit avtal med Migrationsverket. På torsdagen hölls ett informationsmöte för anställda och allmänheten. På fredag morgon fick hotellets gäster äta sin frukost och sedan packa ihop och ge sig i väg. Morgonen därpå kom Migrationsverkets första bussar.
Susanne Wrang har arbetat på hotellet sedan det öppnades, i snart 30 år. De senaste åren har hon varit husfru i den restaurangskola som också finns i byggnaden.
– Jag är väl den som påverkas minst av den här förändringen, skolan är kommunal även om jag är anställd av hotellet. Men alla som arbetar här är oroliga för hur det blir i framtiden.

I matsalen arbetar Sara Amini och Le Truong. Deras arbetsuppgifter har förändrats, ingen mat lagas längre i hotellets kök. All mat kommer färdiglagad och portionsförpackad. På hotellets baksida står en container med 7000 frysta matportioner och i köket har flera stora mikrovågs­ugnar ställts in.
Le Truong är kallskänka och har arbetat på hotellet i tre år.
– Nu skär jag mest sallad, kokar ägg och bär fram bröd, säger hon.
De nyanlända stannar en kortare tid på hotellet. Sedan bussas de till en förläggning, flyttar till ett eget boende eller till släkt och vänner.
Migrationsverkets anställda finns i huset, men i receptionen står ordinarie personal. De har bokat om alla andra gäster som skulle ha kommit under oktober. Likadant med de planerade konferenserna. Gästerna de checkar in nu kommer från Syrien, Afghanistan, Irak och Eritrea.

Hotellet har tömts på kuddar och täcken, alla boende får i stället en egen uppsättning sängkläder. Även sängarna ska bytas ut, det behövs våningssängar när 550 personer ska få plats.
– Det var lite kaotiskt till en början, men det handlar om ett ägarbyte. Därför är alla villkor för de anställda oförändrade och alla avtal gäller som tidigare, säger Jozsef Végvári, ombudsman på Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm-Gotland.
Men Migrationsverket har för avsikt att ta över driften i egen regi vid årsskiftet.
– Ja, då kan det bli tal om en övergång av verksamhet och vad det innebär vet man inte än, säger Jozsef Végvári.

Kontrakt till år 2020

  • De nya ägarna till Täby Park Hotell är en del av Centria Group, ett bolag som sedan hösten 2012 satsat på flyktingboenden.
  • Centria har köpt upp flera hotell och hyr ut sov­platser till Migrationsverket.
  • l Hyresavtalet mellan Migrationsverket och Täby Park Hotell löper från den 25 september 2015 till 31 december 2020.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här