Arbetsförmedlingen har misslyckats med att informera sin egen personal om de nya reglerna vilket drabbar a-kassorna. Karin Pettersson, chef på Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa HRAK, riktar nu kritik mot Arbetsförmedlingens sätt att hantera de nya reglerna.
Sedan de nya reglerna för arbetssökande började gälla 1 september har arbetsbördan ökat för HRAK:s handläggare. Mellan den 1 och 21 september fick HRAK sammanlagt 900 meddelanden från Arbetsförmedlingen, en stor del av dem var felaktiga, saknade rätt information eller information om vilken handläggare på Arbetsförmedlingen som sköter ärendet, enligt Karin Pettersson.
– Det har också varit svårt att komma fram hos AF och få rätt tekniskt stöd, det gör att handläggningen av dessa ärenden ibland dröjer, vilket i slutändan drabbar våra medlemmar, säger Karin Pettersson.
De nya reglerna innebär bland annat att arbetssökande varje månad ska redovisa för Arbetsförmedlingen vilka jobb de har sökt eller aktiviteter de deltagit i.
A-kassan får även meddelande när den arbetssökande uteblir från ett besök på Arbetsförmedlingen. Då måste handläggarna på a-kassan utreda ärendet, kontakta medlemmen, och ibland skicka påminnelse. När meddelande som kommer från Arbetsförmedlingen är felaktiga betyder det att a-kassans handläggare får göra tungt och tidskrävande arbete.
Karin Pettersson berättar också om att många oroliga HRAK-medlemmar hör av sig till a-kassan med redovisningar om vilka jobb de söker.
– Redovisning i detalj skapar oro hos många arbetslösa som är rädda för att förlora rätt till ersättning. Vi har också fått arga och besvärliga samtal. För många individer kan de nya reglerna vara droppen i en svår livssituation.
Från och med 16 oktober väntas meddelanden från Arbetsförmedlingen till a-kassorna öka eftersom de första rapporterna om brister de arbetslösas jobbsökande väntas komma in då.
– De nya reglerna känns i vissa delar både onödiga och besvärliga. Det är för tidigt att utvärdera men det skulle förvåna mig om dessa kontroller minskar arbetslösheten. Det finns inte fler jobb att söka bara för att man redovisar de jobb man söker, säger Karin Pettersson.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.