Kvinnor kan ha rätt till graviditetspenning även om jobbet i sig inte innehåller tunga lyft. Det är innebörden av en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen idag.
Målet gäller en frisör från Västsverige, som på grund av besvär under graviditeten inte klarade att jobba fullt. Hon hade problem med foglossning och att ben och fötter svullnade upp redan efter ett par timmars arbete.
Försäkringskassan nekade henne graviditetspenning. När hon överklagade, vann Försäkringskassan i de första instanserna.
Men fallet drevs till Högsta Förvaltningsdomstolen med hjälp av Handels och LO-TCO Rättsskydd.
Försäkringskassan argumenterade för att rätten till graviditetspenning bygger på att arbetet ska innehålla tunga lyft eller innebära en fysisk ansträngning utöver det vanliga.
Facket och rättsskyddet påpekade att det är en misstolkning av lagen. Man ska kunna få graviditetspenning även om man inte klarar jobbet av andra skäl – exempelvis om mycket av arbetet utförs stående eller innebär påfrestande ensidiga rörelser.
Det framgick i förarbetena till lagen, menade rättsskyddet. Och domstolen håller med: kvinnans arbetsförmåga var nedsatt med minst hälften.
Kerstin Burman, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, säger till tidningen Handelsnytt att hon är mycket glad över utslaget.
– Jag välkomnar domen. Den öppnar upp för fler kvinnor med ansträngande jobb. Inte bara frisörer, utan stora grupper inom Handels, Kommunal och Hotell och restaurang.
Det kan nu även gå att få rätt till graviditetspenning i efterhand:
– Nuvarande regler är från 2006. Vår uppfattning är att alla som fått avslag av Försäkringskassan och som inte fått sitt ärende prövat i domstol har rätt att få en ny prövning, säger Kerstin Burman till Handelsnytt.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.