Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ny anställning för gymnasielärlingar

Elever som går lärlingsprogram i gymnasiet ska få en egen anställningsform där Las inte gäller. Det föreslår nu utbildningsminister Jan Björklund.

Publicerad 5 november 2013

Det finns två mål med den nya anställningsformen, sade utbildningsminister Jan Björklund när han presenterade förslaget. Ett är att anpassa anställningsreglerna bättre till gymnasielärlingarnas situation. Den nya anställningen ska till exempel vara tidsbegränsad och enbart gälla under den arbetsplatsförlagda utbildningen, inte när lärlingen jobbar extra under lov eller helger. Lagen om anställningsskydd, Las, ska inte heller gälla för lärlingarna.
– Poängen är att anställningen hängs upp på lärlingskapet. Slutar man som lärling upphör anställningen, sade Jan Björklund.

Det andra målet är att få fler unga att välja lärlingsutbildning på gymnasiet. Det är lönen och möjlighet till jobb efter studenten som ska locka.
– Det har två fördelar. Det ena är ju att lärlingen får en viss lön, även om den naturligtvis är låg när man är en 17-18 år. Det andra är att erfarenheter från Europa visar att en sådan anställning ofta omvandlas till ett riktigt jobb när man är färdig med lärlingsutbildningen.
 
Lärlingarnas löner ska regleras i kollektivavtal. Många avtal saknar i dag löner för unga i gymnasieålder, vilket betyder att dessa måste förhandlas innan anställningsformen kan användas. En del branscher, däribland hotell- och restaurang, har dock redan ungdomslöner i sina avtal. Med dessa till grund tror Jan Björklund att en gymnasielärling kommer att tjäna runt 5 000 kronor i månaden på sin halvtid hos arbetsgivaren.
– En halvtidslön kanske ligger på en 5 000 till 6 000 kronor i månaden när man är i den här åldern och är lärling. I de avtal som finns så handlar det om den typen av lönenivåer. Det är ju inte staten som bestämmer det utan parterna. Men det ska ju jämföras med den dryga tusenlapp man får i studiemedel när man går i gymnasiet.  

Tanken är att den nya anställningsformen ska börja gälla den 1 juli 2014.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här