Vinnare: höginkomsttagare med kort arbetslöshet. Förlorare: låginkomsttagare som är arbetslösa mer än 100 dagar. Det blir följden av det nya upplägget för landets a-kassor.

Regeringen har lagt fram ett förslag till ny a-kassa. För många inom hotell- och restaurangbranschen innebär det här en försämring. Det säger Karin Pettersson, föreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.
– Tyvärr är det här ett tufft förslag som ger sämre ersättning för den som har lägre lön.
För höginkomsttagare är det positivt
Karin Pettersson, föreståndare HRAK
Taket i a-kassan höjs enligt förslaget från 33 000 till 34 000 kronor. Den som är med i a-kassan får 80 procent av den summan vid arbetslöshet. Men det här är inte något som låginkomsttagare kan dra nytta av, säger Karin Pettersson.
– Våra yrken har ofta lägre löner, och dessutom osäkra anställningsformer.
Ersättningen sänks
Vidare trappas ersättningen ner från dag 101, sedan ytterligare från dag 201.

Foto: Rebecka Uhlin
– För höginkomsttagare är det positivt med det höjda taket och eftersom nedtrappningen är i procent drabbar den heller inte dem lika mycket, säger Karin Pettersson.
Nytt är också att a-kassan ska baseras på inkomst i stället för arbetad tid. Det handlar då både om själva beloppet och hur länge man har haft inkomsten.
Regeringen menar att den nya a-kassan kommer att förenkla administrationen för arbetslösa, arbetsgivare och a-kassorna. Karin Pettersson håller inte med.
– Arbetsmarknadsministern har sagt att arbetsgivare nu slipper utfärda arbetsintyg. Men det kommer fortfarande att vara så att arbetsgivaren i någon form måste intyga orsaken till att anställningen upphört, säger Karin Pettersson.
Administrationen blir inte enklare
Bedömningen är också att det inte kommer att bli så stora lättnader i administrationen för HRAK som det framställts. Detta eftersom de kommer att behöva arbeta med två regelverk parallellt.
– Vi begärde övergångsregler men fick inte det. Vi kan komma att leva med två system under många år, kanske tio. De som tidigare har blivit beviljade ersättningsperioder baserade på nuvarande försäkring har rätt att återkomma till den.
Förslaget har nu gått på remiss till Lagrådet som kontrollerar att det inte strider mot någon annan lag. Nästa steg är en proposition, ett förslag till lag. De nya reglerna föreslås införas den 1 oktober 2025.
Så ser den nya a-kassan ut
- Den arbetslöse får 80 procent av lönen upp till taket 34 000 kronor före skatt. Ersättningen blir då 27 200 kronor i stället för dagens 26 400 kronor för den som tjänar 34 000 kronor eller mer. Gäller de första hundra dagarna.
- Från dag 101 trappas a-kassan ner med 10 procentenheter, från dag 201 med 5 procentenheter.
- Tiden som medlem i a-kassa avgör ersättningsnivån. Den som varit med 12 månader får 80 procent, den som varit med 6-11 månader får 60 procent och efter 0-6 månader är det 50 procent.
- Antalet ersättningsdagar beror på hur länge man jobbat före arbetslösheten. Efter 11-12 månader får man 300 ersättningsdagar, efter 8-10 månader 200 dagar, efter 4-7 månader 100 ersättningsdagar.