Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nu ska kvinnors arbetsmiljö granskas

Kvinnors arbetsmiljöproblem har länge varit ett outforskat område. Det trots att fler kvinnor än män blir sjuka av sina arbeten. Nu ska Arbetsmiljöverket arbeta för att ändra på detta. Hotell och restauranger tillhör de arbetsplatser som ska granskas.

Publicerad 31 januari 2012

– Förr sade man att män arbetar i riskbranscher och kvinnor i andra branscher. I dag vet vi att kvinnor i högre grad drabbas av arbetsskador och riskerar att bli utslagna från arbetsmarknaden, sade Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg när satsningen presenterades i går.

Tanken med projektet, som ska pågå i fyra år, är att öka kunskaperna kring kvinnors arbetsmiljö och hur den skiljer sig från männens. Särskilt fokus kommer att läggas på belastningsskador.
– Belastningsskador är den största orsaken till sjukskrivning och utslagning från arbetslivet i dag. Vi ser att det drabbar kvinnor mer än män, men vi har inte riktigt koll på de bakomliggande orsakerna, sade Boel Callermo som är ansvarig för projektet.

Ett mål är därför att samla ihop och sprida befintlig forskning på området. Ett annat är att ta fram bättre inspektionsmetoder för att lättare kunna identifiera risker för belastningsskador redan på ett tidigt stadium. Arbetsmiljöverket planerar även en stor tillsynsinsats på arbetsplatser där kvinnor arbetar.
– Det är inte helt klart ännu vilka branscher som ska ingå. Det blir så klart vård och omsorg, men också restauranger, hotell och tillverkningsindustrin, sade Boel Callermo.

Satsningen är resultatet av ett uppdrag som Arbetsmiljöverket fick i fjol av regeringen. Verket får sammanlagt 20,5 miljoner kronor för att granska kvinnors arbetsmiljö.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här