Arbetspasset Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nu blir det mer HRF på jobbet

Värvning på stan. Extra draghjälp till platsklubbar. Nätverk för förtroendevalda. Hotell- och restaurangfacket testar både nya och nygamla metoder för att få fler medlemmar och fler fackligt aktiva.

Publicerad 28 januari 2014
Nu blir det mer HRF på jobbet
HRF:s uppsökare hälsar på i Ikeas personalmatsal. Foto: Lars Lanhed
inlinebild
Marie Birgersson, ombudsman på HRF. Foto: Lars Lanhed

– Hej, Marie heter jag och kommer från Hotell- och restaurangfacket. Vi är ute och lämnar lite information.
Organisationsombuds­mannen Marie Birgersson besöker anställda på ett kafé i köpcentrumet Frölunda torg i Göteborg. Hon berättar om vikten av att ha schysta villkor på jobbet och om utbildningar som även den som inte är medlem får gå. Ägaren och hans fru kommer ut från köket och iakttar samtalet.

Från årsskiftet är det billigare att vara med i a-kassan, eftersom den extra avgift som ­regeringen införde har tagits bort. Därmed blir det större utrymme för att ha råd att vara med i både fack och a-kassa, i stället för att tvingas välja antingen det ena eller det andra. Hotell- och ­restaurangfacket och a-kassan har därför dragit igång den ­gemensamma kampanjen »Fullständiga möjligheter«.
En del av kampanjen är uppsökerier, det vill säga att åka ut till arbetsplatser och berätta om facket. Det är just vad Marie Birgersson och tre förtroendevalda, Andreas Karlsson, Helen Murray och Caroline Fri, gör den här dagen.

De har kontaktat några arbetsplatser på förhand, berättar Andreas Karlsson.
– Är man anmäld vet man att man får komma in. Men chefen är ofta där och det är inte säkert att så många anställda vill prata. Kommer man oanmäld brukar det vara lättare att få kontakt med anställda, säger han.
Marie Birgersson och Caroline Fri gör ett spontanbesök på Espresso house. De träffar baristan Elinor Hagberg.
– Det är jättebra att ni dyker upp. Det är för få som söker upp facklig information själva. Jag har övervägt att gå med några gånger, men det har varit en pengafråga och så har jag känt mig väldigt trygg här, säger Elinor Hagberg.

På nästa lilla restaurang fortsätter de att berätta om facket. Pengafrågorna väcker intresse, som att facket har förhandlat till sig högre semesterlön i avtal och att a-kasseavgiften sänks. »Halva priset, det är ju jättebra. Jag går nog med efter nyår, bra med anmälningsblanketten«, säger ett av restaurangbiträdena.
På Jensens bøfhus inleder Marie Birgersson med att beskriva a-kassan som en försäkring om man blir av med jobbet, och fackmedlemskapet som en försäkring på jobbet.
Servitrisen Josefine Johansson tänker gå med i HRF.
– Jag har pratat med pappa som har sagt att jag borde vara med.
Hon och Marie Birgersson fyller i blanketten för medlemskap, men underskrift får vänta till senare. En annan servitris är med i a-kassan, och blir intresserad av att även gå med i facket.

Under tiden har Andreas Karlsson och Helen Murray besökt kaféer. Förändringen av ­a-kassan är en god nyhet som fungerar bra för att få folk att börja lyssna, liksom att hem­försäkringen ingår i avgiften.
Ytterligare två förtroendevalda ansluter till gruppen, Juan Torres och Tural Kokulu. De har nyss tagit en fika på Cappuccino.
– Där träffade vi några som var jätteintresserade och ville prata med oss. En tjej skulle anmäla sig till en kurs nästa vecka. Vi satt och pratade en timme, berättar Juan Torres.

Det märks att uppsökarna tycker om att vara ute på arbetsplatserna. Juan Torres är upplivad av det positiva bemötandet. Marie Birgersson gillar att det är så olika från ställe till ställe.
– Man vet aldrig vad man ska mötas av, ibland blir det väldigt mycket diskussioner.
De gör upp om vem som ska fortsätta vart efter lunch. Juan Torres och Tural Kokulu ska åka till Ikea Kållered, ett föranmält besök. På väg till bilen berättar Tural Kokulu om fackets satsningar inom lokalpolitiken. De deltar i socialdemokratiska möten och har flera personer nominerade till kommunfullmäktige.
– Kommer någon av dem in har vi större möjlighet att påverka beslut som rör vår bransch. Jag tror också att vi kommer att få fler medlemmar om vi syns i medierna, säger Tural Kokulo.

Juan Torres tycker att det är viktigt med det genuina intresset.
– Jag vill inte sälja ett medlemskap, folk ska verkligen vilja vara med. De ska stå bredvid mig och kämpa, inte sitta vid sidan av och låta mig jobba.  Under arbetsplatsbesöken tänker han på att prata på ett enkelt språk, för att nå dem som inte är insatta i hur facket fungerar.
– Ord som ombudsman och kollektivavtal kan vara svåra att fatta för många.

På Ikea får HRF vara i personalmatsalen. De flesta som sitter vid borden har Ikeas blågula butikskläder, men bland dem finns några i vitt med blå förkläden, restaurangbiträdena Helena Hallengren och Eva Skogsberg. De är redan med i facket.
Tural Kokulu och Juan Torres slår sig ner vid deras bord för en pratstund. Helena Hallengren berättar att många av kollegorna inte är med i facket eftersom de bara jobbar tillfälligt, samtidigt som de pluggar till exempel.
– Det är extra viktigt för dem som inte har tillsvidareanställning att vara med, säger Tural.
Eva Skogsberg har varit med i HRF i 40 år. Nu är hon egentligen pensionär, men arbetar som behovsanställd. Hon har också varit skyddsombud och medlemsvärvare för facket.
– Jag fick in väldigt många medlemmar när jag jobbade som kallskänka på gamla Grand Hôtel. Jag värvade servitörerna när de kom för att hämta mat. Jag har varit med så länge att jag gick och tog upp medlemsavgiften från kollegorna i kontanter. Sedan åkte jag in med pengarna till avdelningen på Järntorget.

Juan Torres och Tural Kokulu sitter kvar en stund till. Sedan åker de vidare till nästa restaurang. Nästa morgon samlas de flesta i uppsökargruppen åter på avdelningens kontor vid Järntorget. Den dagen går färden mot Borås.

Det här siktar HRF på

 
  • HRF har som mål att värva och behålla fler medlemmar.
  • En viktig del är att öka fackets närvaro på arbetsplatserna. Det kan ske genom uppsökeri och genom att stödja arbetsplatser där det finns förutsättningar att bilda klubb.
  • Facket vill också få fler för­troendevalda, och de som redan finns ska stärkas i sin roll. Inom tre månader efter att någon blivit förtroendevald ska hen erbjudas en utbildning.
  • Några av HRF:s avdelningar arbetar med att skapa kontakter mellan arbetsplatser, exempelvis ordna träffar för förtroendevalda från olika företag.
 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här