Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Norrköpingshotell fälldes för diskriminering

Det var diskriminering när anställda på Grand hotel i Norrköping vid upprepade tillfällen ifrågasatte om en romsk gäst hade rätt att ta kaffe. Det beslutade Norrköpings tingsrätt i går.

Publicerad 28 oktober 2009

Vid tre tillfällen var Rosita Grönfors tvungen att bevisa att hon var gäst på Grand Hotel i Norrköping för att få tillgång till kaffemaskinen. Anledningen – hon bar traditionella finsk-romska kläder. I går dömde Norrköpings tingsrätt Grand hotel till skadestånd för diskriminering.
– Det känns jättebra. Jag tycker att det är hemskt att ett stort hotell som har mycket utländska gäster ska bete sig på det viset. Jag är glad att tingsrätten visade att det inte är accepterat, säger hon.
Det var i december 2006 som Rosita, som jobbar som romkonsulent åt bland annat länsstyrelsen, befann sig på hotellet för att delta i en konferens om just diskriminering.

Tingsrätten dömde hotellet att betala rättegångskostnader samt 8 000 kronor i skadestånd till Rosita. Diskrimineringsombudsmannen, som drivit ärendet, hade yrkat på 40 000 kronor.
– Det är en struntsumma, men det har aldrig handlat om pengar. Jag ville bara att hotelledningen skulle få sig en tankeställare, säger hon.

Grand hotel har avböjt att kommentera ärendet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.