Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nedläggningar bakom fler varsel

Att hotell och restauranger varslar personal på grund av nedläggning eller konkurs blir allt vanligare. Nyligen meddelade Quality hotel Selma Lagerlöf i Sunne att de vill lägga ner verksamheten.

Publicerad 16 september 2014
Nedläggningar bakom fler varsel
Quality hotel Selma Lagerlöf. Foto: Visitvarmland.se

Normal 0 21 false false false SV JA X-NONE

I förra veckan informerades de anställda på Quality hotel Selma Lagerlöf i värmländska Sunne om att hotellet vill lägga ner verksamheten. Berörs gör 21 fastanställda och vikarier samt en stor mängd extraarbetare, berättar Mathias Berntsen som är HRF:s platsombud på hotellet och på systerhotellet Selma Spa.
– Räknar man in alla som har arbetat extra och som nu inte har någonstans att gå så blir det betydligt fler.
Bakom beslutet ligger en längre tids sviktande gästantal. Det närliggande systerhotellet Selma Spa, går desto bättre och berörs inte alls.
– Choice väljer kanske att satsa på spaanläggningen i stället eftersom den går bra, säger Mathias Berntsen.

Nedläggningen är inte den enda i sitt slag. Statistik från Arbetsförmedlingen visar att antalet stora varsel på grund av nedläggningar eller konkurser har ökat. Mellan januari och augusti anmälde 39 hotell och restauranger till Arbetsförmedlingen att de varslar personal om uppsägning eftersom företaget läggs ner eller går i konkurs. Sammanlagt berördes 473 personer. Jämfört med både 2013 och 2012 är detta en ökning med nästan 25 procent, visar Arbetsförmedlingens statistik. 

På hotell Selma Lagerlöf är stämningen ledsam, även om beskedet om nedläggningen knappast kom som en överraskning, säger Mathias Berntsen.
– Nej, det var det ingen överraskning. Men även om man har förstått att det skulle kunna hända så blir det det blir ändå chockartat när beskedet kommer.

Fakta: Varsel till Arbetsförmedlingen

Alla arbetsgivare, både inom privat och offentlig sektor, är skyldig att lämna varsel till Arbetsförmedlingen ifall man ska göra uppsägningar eller permitteringar som berör minst fem arbetstagare i ett län. Uppsägningar som berör färre personer än så finns inte med i statistiken.


 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här