Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Näthatet ”ett hot mot demokratin”

HRF är ett av de LO-förbund som säger nej till sverigedemokrater på fackliga förtroendeuppdrag. HRF:aren Jenny Bengtsson har under sommaren fått ta emot näthat och hot när hon har debatterat frågan. -- De vill tysta den demokratiska rösten, säger Therese Guovelin, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 6 augusti 2014
inlinebild
Jenny Bengtsson. Foto: Jann Lipka, HRF

Hotell- och restaurangfacket anser att det är oförenligt att vara sverigedemokrat och samtidigt ha fackliga förtroendeuppdrag, eftersom den som ska företräda fackets medlemmar måste ställa upp på den helt grundläggande principen om allas lika värde.
Det här har HRF:aren Jenny Bengtsson debatterat under sommaren. Hon är ordförande för Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm-Gotland och har skrivit om ämnet på Twitter och i debattartiklar för Svenska Dagbladet.
Det har lett till att hon har fått ta emot ett tusental hatkommentarer och hot, bland annat om våldtäkt.
– Det mesta kom efter att jag hängdes ut på den rasistiska hatbloggen Avpixlat. Hoten och hatet har sett olika ut, men mycket går ut på att jag ska vara rädd hela tiden. För ett par dagar sedan fick jag ett meddelande från en som ”brukar se mig i mitt område” och som lade ut mitt namn och var jag bodde på Twitter. Andra hotar med våldtäkt eller att hantera mig och mina fackliga kollegor som man hanterade dem i Norge. De går väldigt nära inpå, säger Jenny Bengtsson.

Näthatet är ett hot mot demokratin, säger Therese Guovelin, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.
– De vill både tysta den enskilda personen och kväsa det vi som fackförbund kämpar för: allas lika värde både på arbetsmarknaden och i samhället. Risken är att folk inte vågar stå upp för det de tror på och det gagnar dem som vill tysta den demokratiska rösten. Det bästa sättet att visa att det inte är okej är att rösta i valet till riksdag, kommun och landsting i höst.

Sedan ett par år tillbaka har Hotell- och restaurangfacket en policy för vad förbundet ska göra om medlemmar är ”aktiva antidemokrater eller rasister”.
– Vi vill vara tydliga med att alla som jobbar i branschen är välkomna som medlemmar hos oss. Vi frågar inte efter politisk tillhörighet och vi företräder alla våra medlemmar. Men om man som fackligt förtroendevald företräder sina kamrater på arbetsplatsen, då kan man inte samtidigt vara sverigedemokrat, säger Therese Guovelin.
Förbundet har en process för vad som gäller i sådana fall, men ingen medlem har hittills uteslutits med anledning av detta.

Jenny Bengtsson har polisanmält flera av de personer som skrivit om henne och publicerat bilder.
– Jag har fått anmäla både ofredande och hot. Jag anmälde också Avpixlat för förtal och upphovsrättsbrott förra veckan och ska nu polisanmäla en sverigedemokratisk riksdagsledamot, Thoralf Alfsson, för förtal. Han har skrivit i ett blogginlägg att jag sympatiserar med extremvänstern och att jag lämnar ut medlemsuppgifter på HRF-medlemmar.
Hon fortsätter att debattera frågan.
– Jag är otroligt stolt över vår fina organisation och jag vet att jag har hela Hotell- och restaurangfacket i ryggen och jag har fått jättemycket stöd från alla håll i arbetarrörelsen, och även från andra håll. Det strömmar in pepp och stöttning.

LO-gemensamt ställningstagande

HRF:s policy är baserad på ett ställningstagande som HRF och övriga förbund i LO-styrelsen gjorde 2010.

  1. En person som är medlem i en antidemokratisk organisation eller en organisation vars värderingar och ideologi står i tvärt kontrast med LO och dess förbund kan fortfarande vara medlem i facket. Facket sysslar inte med åsiktsregistrering.
  2. En person som däremot är aktiv och har en framstående ställning i en organisation som tydligt står för en annan ideologi och därmed arbetar mot andra mål än våra egna kan dock inte samtidigt vara medlem i ett LO-förbund. I det fallet föreligger skäl till uteslutning eller nekande till inträde.
  3. Att ha ett fackligt förtroendeuppdrag är inte förenligt vare sig med enbart medlemskap eller ett aktivt deltagande i en antidemokratisk organisation. Förbunden kan välja mellan att utesluta medlemmen eller att stänga av vederbörande från fackliga uppdrag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här