Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Näthatet ”ett hot mot demokratin”

HRF är ett av de LO-förbund som säger nej till sverigedemokrater på fackliga förtroendeuppdrag. HRF:aren Jenny Bengtsson har under sommaren fått ta emot näthat och hot när hon har debatterat frågan. -- De vill tysta den demokratiska rösten, säger Therese Guovelin, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 6 augusti 2014
inlinebild
Jenny Bengtsson. Foto: Jann Lipka, HRF

Hotell- och restaurangfacket anser att det är oförenligt att vara sverigedemokrat och samtidigt ha fackliga förtroendeuppdrag, eftersom den som ska företräda fackets medlemmar måste ställa upp på den helt grundläggande principen om allas lika värde.
Det här har HRF:aren Jenny Bengtsson debatterat under sommaren. Hon är ordförande för Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm-Gotland och har skrivit om ämnet på Twitter och i debattartiklar för Svenska Dagbladet.
Det har lett till att hon har fått ta emot ett tusental hatkommentarer och hot, bland annat om våldtäkt.
– Det mesta kom efter att jag hängdes ut på den rasistiska hatbloggen Avpixlat. Hoten och hatet har sett olika ut, men mycket går ut på att jag ska vara rädd hela tiden. För ett par dagar sedan fick jag ett meddelande från en som ”brukar se mig i mitt område” och som lade ut mitt namn och var jag bodde på Twitter. Andra hotar med våldtäkt eller att hantera mig och mina fackliga kollegor som man hanterade dem i Norge. De går väldigt nära inpå, säger Jenny Bengtsson.

Näthatet är ett hot mot demokratin, säger Therese Guovelin, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.
– De vill både tysta den enskilda personen och kväsa det vi som fackförbund kämpar för: allas lika värde både på arbetsmarknaden och i samhället. Risken är att folk inte vågar stå upp för det de tror på och det gagnar dem som vill tysta den demokratiska rösten. Det bästa sättet att visa att det inte är okej är att rösta i valet till riksdag, kommun och landsting i höst.

Sedan ett par år tillbaka har Hotell- och restaurangfacket en policy för vad förbundet ska göra om medlemmar är ”aktiva antidemokrater eller rasister”.
– Vi vill vara tydliga med att alla som jobbar i branschen är välkomna som medlemmar hos oss. Vi frågar inte efter politisk tillhörighet och vi företräder alla våra medlemmar. Men om man som fackligt förtroendevald företräder sina kamrater på arbetsplatsen, då kan man inte samtidigt vara sverigedemokrat, säger Therese Guovelin.
Förbundet har en process för vad som gäller i sådana fall, men ingen medlem har hittills uteslutits med anledning av detta.

Jenny Bengtsson har polisanmält flera av de personer som skrivit om henne och publicerat bilder.
– Jag har fått anmäla både ofredande och hot. Jag anmälde också Avpixlat för förtal och upphovsrättsbrott förra veckan och ska nu polisanmäla en sverigedemokratisk riksdagsledamot, Thoralf Alfsson, för förtal. Han har skrivit i ett blogginlägg att jag sympatiserar med extremvänstern och att jag lämnar ut medlemsuppgifter på HRF-medlemmar.
Hon fortsätter att debattera frågan.
– Jag är otroligt stolt över vår fina organisation och jag vet att jag har hela Hotell- och restaurangfacket i ryggen och jag har fått jättemycket stöd från alla håll i arbetarrörelsen, och även från andra håll. Det strömmar in pepp och stöttning.

LO-gemensamt ställningstagande

HRF:s policy är baserad på ett ställningstagande som HRF och övriga förbund i LO-styrelsen gjorde 2010.

 1. En person som är medlem i en antidemokratisk organisation eller en organisation vars värderingar och ideologi står i tvärt kontrast med LO och dess förbund kan fortfarande vara medlem i facket. Facket sysslar inte med åsiktsregistrering.
 2. En person som däremot är aktiv och har en framstående ställning i en organisation som tydligt står för en annan ideologi och därmed arbetar mot andra mål än våra egna kan dock inte samtidigt vara medlem i ett LO-förbund. I det fallet föreligger skäl till uteslutning eller nekande till inträde.
 3. Att ha ett fackligt förtroendeuppdrag är inte förenligt vare sig med enbart medlemskap eller ett aktivt deltagande i en antidemokratisk organisation. Förbunden kan välja mellan att utesluta medlemmen eller att stänga av vederbörande från fackliga uppdrag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter diskriminering

Hotell erkänner diskriminering

Ett hotell i Stockholmstrakten erkänner att man har diskriminerat två kvinnor med romsk bakgrund. Hotellet ska nu betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna i en förlikning.

Publicerad 21 januari 2021 Kommentera
Hotell erkänner diskriminering
Hotellet utanför Stockholm erkänner att det var diskriminering när två kvinnor avvisades eftersom de är romer. Foto: Mostphotos

Kvinnorna hade bokat rum på hotellet utanför Stockholm via en bokningssajt. Men när de kom vägrade receptionisten checka in dem. Anledningen: hotellet uppgav att de tidigare haft problem med gäster av romskt ursprung.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit kvinnornas ärende.
– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger DO, Lars Arrhenius.

Hotellet har nu erkänt att man gjort sig skyldig till diskriminering. I en förlikning ska företaget betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

 • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
 • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
 • Hyressubventioner riktade till företag.
 • Riktat omställningsstöd.
 • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
 • Möjlighet till heltidspermittering.
 • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
 • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
 • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här