Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Näthatet ”ett hot mot demokratin”

HRF är ett av de LO-förbund som säger nej till sverigedemokrater på fackliga förtroendeuppdrag. HRF:aren Jenny Bengtsson har under sommaren fått ta emot näthat och hot när hon har debatterat frågan. -- De vill tysta den demokratiska rösten, säger Therese Guovelin, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 6 augusti 2014
inlinebild
Jenny Bengtsson. Foto: Jann Lipka, HRF

Hotell- och restaurangfacket anser att det är oförenligt att vara sverigedemokrat och samtidigt ha fackliga förtroendeuppdrag, eftersom den som ska företräda fackets medlemmar måste ställa upp på den helt grundläggande principen om allas lika värde.
Det här har HRF:aren Jenny Bengtsson debatterat under sommaren. Hon är ordförande för Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm-Gotland och har skrivit om ämnet på Twitter och i debattartiklar för Svenska Dagbladet.
Det har lett till att hon har fått ta emot ett tusental hatkommentarer och hot, bland annat om våldtäkt.
– Det mesta kom efter att jag hängdes ut på den rasistiska hatbloggen Avpixlat. Hoten och hatet har sett olika ut, men mycket går ut på att jag ska vara rädd hela tiden. För ett par dagar sedan fick jag ett meddelande från en som ”brukar se mig i mitt område” och som lade ut mitt namn och var jag bodde på Twitter. Andra hotar med våldtäkt eller att hantera mig och mina fackliga kollegor som man hanterade dem i Norge. De går väldigt nära inpå, säger Jenny Bengtsson.

Näthatet är ett hot mot demokratin, säger Therese Guovelin, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.
– De vill både tysta den enskilda personen och kväsa det vi som fackförbund kämpar för: allas lika värde både på arbetsmarknaden och i samhället. Risken är att folk inte vågar stå upp för det de tror på och det gagnar dem som vill tysta den demokratiska rösten. Det bästa sättet att visa att det inte är okej är att rösta i valet till riksdag, kommun och landsting i höst.

Sedan ett par år tillbaka har Hotell- och restaurangfacket en policy för vad förbundet ska göra om medlemmar är ”aktiva antidemokrater eller rasister”.
– Vi vill vara tydliga med att alla som jobbar i branschen är välkomna som medlemmar hos oss. Vi frågar inte efter politisk tillhörighet och vi företräder alla våra medlemmar. Men om man som fackligt förtroendevald företräder sina kamrater på arbetsplatsen, då kan man inte samtidigt vara sverigedemokrat, säger Therese Guovelin.
Förbundet har en process för vad som gäller i sådana fall, men ingen medlem har hittills uteslutits med anledning av detta.

Jenny Bengtsson har polisanmält flera av de personer som skrivit om henne och publicerat bilder.
– Jag har fått anmäla både ofredande och hot. Jag anmälde också Avpixlat för förtal och upphovsrättsbrott förra veckan och ska nu polisanmäla en sverigedemokratisk riksdagsledamot, Thoralf Alfsson, för förtal. Han har skrivit i ett blogginlägg att jag sympatiserar med extremvänstern och att jag lämnar ut medlemsuppgifter på HRF-medlemmar.
Hon fortsätter att debattera frågan.
– Jag är otroligt stolt över vår fina organisation och jag vet att jag har hela Hotell- och restaurangfacket i ryggen och jag har fått jättemycket stöd från alla håll i arbetarrörelsen, och även från andra håll. Det strömmar in pepp och stöttning.

LO-gemensamt ställningstagande

HRF:s policy är baserad på ett ställningstagande som HRF och övriga förbund i LO-styrelsen gjorde 2010.

  1. En person som är medlem i en antidemokratisk organisation eller en organisation vars värderingar och ideologi står i tvärt kontrast med LO och dess förbund kan fortfarande vara medlem i facket. Facket sysslar inte med åsiktsregistrering.
  2. En person som däremot är aktiv och har en framstående ställning i en organisation som tydligt står för en annan ideologi och därmed arbetar mot andra mål än våra egna kan dock inte samtidigt vara medlem i ett LO-förbund. I det fallet föreligger skäl till uteslutning eller nekande till inträde.
  3. Att ha ett fackligt förtroendeuppdrag är inte förenligt vare sig med enbart medlemskap eller ett aktivt deltagande i en antidemokratisk organisation. Förbunden kan välja mellan att utesluta medlemmen eller att stänga av vederbörande från fackliga uppdrag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här