Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nästan jämställda löner i hotell- och restaurangbranschen

Männen i många hotell- och restaurangyrken tjänar fortfarande mer än sina kvinnliga kollegor. Trots det är hotell- och restaurangbranschen mer jämställd än de flesta branscher.

Publicerad 29 september 2006

I genomsnitt tjänar en svensk kvinna 92 procent av vad en svensk man gör. Det visar SCB:s rapport över den svenska lönestrukturen år 2005. Minst jämställt är det i branscher som domineras av män. Elmontörer och inredningssnickare är de två arbetaryrken i den privata sektorn där löneskillnaderna är störst.

I kvinnodominerade yrken är lönerna däremot ofta mer jämställda. Bland köks- och restaurangbiträden var genomsnittslönen för män och kvinnor i stort sett lika år 2005. Kvinnliga kockar tjänade nästan precis lika mycket som sina manliga kollegor.

Störst löneskillnad av hotell- och restaurangyrkena var det bland receptionister och hotellstädare. Här tjänade männen i genomsnitt fyra respektive tre procent mer än kvinnorna.

Statistiken innefattar både anställda i den offentliga sektorn och privatanställda. I uträkningen har man tagit hänsyn till faktorer som ålder, utbildning och arbetstid som inte påverkas av könet.

Kvinnors genomsnittslön i procent av mäns genomsnittslön 2005:

Croupierer, bingopersonal med fler: 98 procent
Receptionister med fler: 96 procent
Kockar och kokerskor: 99 procent
Hovmästare, servitörer och bartendrar: 98 procent
Bagare och konditorer: 100 procent
Hotell- och kontorsstädare: 97 procent
Köks- och restaurangbiträden: 100 procent

Källa: SCB Lönestrukturstatistik 2005

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här