Nyheter | På jobbet Arbetstid
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

När jobbet skärs ner till deltid

Äver hälften av de anställda i hotell- och restaurangbranschen arbetar deltid. Det är vanligt att heltider krymps till deltider. Maria Salberg och flera av hennes kollegor får snart färre timmar på lunchrestaurangen.

Publicerad 15 maj 2013
När jobbet skärs 
ner till deltid
Snart minskar Maria Salbergs heltidstjänst till en deltid på 75 procent. Nu letar hon efter ett nytt arbete. Foto: Istockphoto

Det är fredag eftermiddag och restaurangbiträdet Maria Salberg har varit på jobbet sedan kvart i sju på morgonen. Hon har brett smörgåsar, tagit fram lunchmat, sett till att det finns bröd och råkost, startat vattenbad, gjort i ordning visningstallrikar och sett till att det finns menykort för dagens åtta rätter. Maria och hennes arbetskamrater har också  portionerat ut mat till de omkring 500 lunchgästerna. Köket är stort, 85 meter från disken till förrådet, därefter kommer varmköket med den stora ugnsparken. Det blir mycket spring under en arbetsdag på ­Sodexos personalrestaurang hos Astra Zeneca i Södertälje.
Maria Salberg har fortfarande en heltidsanställning. Den 5 juni skärs hennes tjänst ner till ­75 procent, efter sex år med heltidsarbete.
– Vi blir färre men de vill att vi ska göra mer än vad vi gör i dag, på kortare tid. Det är stressigt som vi har det nu, konstaterar Maria Salberg med ett något trött leende.

När restaurangbiträdena hos Sodexo går ner i tid kommer de att tillhöra en majoritet bland de hotell- och restauranganställda. Statistik från förra året visar att två tredjedelar av branschens anställda arbetar under 80 procent.  
En förklaring till de många deltiderna som brukar lyftas fram är behovet av bemanning vid arbetstoppar, till exempel vid lunchrusning. Maria Salberg menar att det finns uppgifter så att det räcker till under hela dagen, även på en lunchrestaurang. Efter lunchen ska mat plockas undan, vattenbad städas, bord torkas och sopor slängas. Dessutom är det kvällsöppet måndag till torsdag.
Maria Salberg är HRF:s platsombud. Det var i höstas som hon under förhandlingar fick reda på att det skulle bli nedskärningar på grund av att gästerna blivit färre, bland annat efter neddragningar på företaget.
– Jag fick ju vara tyst då i början. De andra undrade: »Vad är det för möten du går på?« Det var lite småjobbigt.

Tre av Astra Zenecas personalrestauranger lades ner. På de två kvarvarande restaurangerna blev elva personer uppsagda och nio tvingades ner på 75 procent. Samtliga var ­diskare och restaurangbiträden, de flesta kvinnor. Kockar och kallskänkor fick vara kvar, eftersom nya arbetsgivaren Sodexo önskade utbildad personal. Det ställdes också krav på språket, både när det gäller svenska och engelska.
– Vi som är kvar har fått börja rotera till disken, sitta i kassan och vara behjälpliga vid kallskänken. En del valde att sluta eftersom de inte skulle orka med disken för axlarnas skull. Jag tycker att utbildningskraven var överdrivna. Man kan göra sallad utan att vara utbildad kock eller kallskänka. När det gäller språken så hade det ju fungerat dittills.

Att gå ner till 75 procent betyder förstås också att en fjärdedel av lönen försvinner.
– Det går inte. Jag har fyra barn, de två yngsta bor hemma och har dyra aktiviteter. Vi har eget hus och bil. Dessutom handlar det inte bara om här och nu, utan även om pensionen.
De som sagts upp helt eller delvis har fått jobbcoacher, som har hjälpt till med att skriva cv och tipsat om att det är bättre att höra av sig direkt till företag än att gå via arbetsför­medlingens platsbank.
Maria Salberg har hört av sig till flera företag. Hon söker administrativa jobb, eftersom hon har pluggat till ekonomi­assistent på distans.
– Jag är beslutsam. Jag tänker inte om jag får jobb utan när.

Medlemmarna blev besvikna på facket när det inte gick att rädda kvar heltiderna. Några sa upp sig hellre än att arbeta kvar på deltid. Flera söker andra jobb. Känslorna var också upprörda eftersom det fanns anställda som jobbat kortare tid som fick behålla sina heltider.
– Hur kan facket gå med på det, undrade folk. Någon tyckte att vi bara skulle vägra. Men det är arbetsgivaren som bestämmer i vilken anställningsgrad de vill ha folk. Vi bad dem förklara hur de tänkte när de ville dra ner så mycket. Arbetsgivaren svarade att gästerna var färre och att vi skulle få hjälpas åt mer.  
Det kan vara tungt att vara fackligt engagerad, konstaterar hon.
– Men samtidigt, ibland blir jag så irriterad på hur det är, och då är det skönt att ha det fackliga. Jag kan försöka göra något åt det jag tycker är fel. Det är ju en trygghet att veta vilka rättigheter och skyldigheter man har.

Fakta: Många minus med deltid

  • 78 procent av Hotell- och restaurangfackets ­medlemmar arbetar 40 timmar i veckan, visar statistik från medlems­registret.
  • Inte bara inkomsten är lägre för den som jobbar deltid. Privatekonomin på­verkas på många sätt: lägre semesterlön, lägre sjukpenning, lägre ersättning från a-kassan, lägre föräldrapenning och lägre pension.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter LAS

Två LO-förbund hakar på las-uppgörelse

Fackförbunden IF Metall och Kommunal väljer att ansluta sig till den uppgörelse som PTK och Svensk Näringsliv gjorde i oktober. Det handlar bland annat turordningsregler och omställning.

Publicerad 4 december 2020 Kommentera
Två LO-förbund hakar på las-uppgörelse
Kommunal är ett av LO-förbunden som nu ansluter sig till den uppgörelse kring las och omställning som PTK och Svenskt Näringsliv undertecknat. Även IF Metall går med. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

I mitten av oktober valde LO att säga nej till förslaget som fanns om nya regler inom arbetsrätt och omställning. Organisationerna PTK och Svenskt Näringsliv sade ja, och regeringen valde att jobba vidare med deras överenskommelse.

I dag meddelade LO-facken Kommunal och IF Metall att de väljer att ansluta sig.
– När vi får möjlighet att direkt förhandla med Svenskt Näringsliv så tar vi det ansvaret, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal, vid en pressträff.

De båda LO-förbunden har fått till två stora förändringar i den uppgörelse som fanns. Dels har tidsgränsen sänkts för när den som har en särskild visstidsanställning ska erbjudas en tillsvidareanställning, från 18 till 12 månader. Särskild visstid ersätter i uppgörelsen allmän visstid. Dels har man fått gehör för att det ska finnas upp till tre månaders omställningstid när en anställd får minskad tjänstgöringsgrad, så kallad hyvling.

Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande, är inte förvånad över att IF Metall väljer att ansluta sig till överläggningarna.
– Jag har uppfattat IF Metall som väldigt tydliga med att de ser frågor om kompetensutveckling som oerhört viktiga för medlemmarna. Sedan om det skulle resultera i den här överenskommelsen, det har jag inte spekulerat om.

Att det här skulle skada LO och dess sammanhållning tror hon inte.
– Nej, det här handlar om att två förbund har gått vidare för att det är viktiga frågor för deras medlemmar. Det finns inget som säger att de inte kan göra det. Nu är det viktigt att LO diskuterar strategin i det fortsatta arbetet.

Överväger HRF att ansluta sig till uppgörelsen?
– Vi har inte haft en intern diskussion utifrån det ställningstagande som IF Metall och Kommunal har gjort. Vårt ansvar är att förhandla fram något som är bra för våra medlemmar, och det finns många delar i den uppgörelsen som inte är det. Nu ska vi se hur LO:s gemensamma strategi ser ut framöver.

Nyheter A-KASSA

Pressad väntan på a-kassa

Medlemmar i Hotell- och restauranganställdas a-kassa har under pandemin behövt vänta upp till 15 veckor på att få sin ersättning. Väntetiden är nu kortare, men fortfarande längre än i andra branscher.

Publicerad 4 december 2020 Kommentera
Pressad väntan på a-kassa
Rekordmånga arbetslösa inom branschen ger långa väntetider för att få a-kassa. Foto: Madelen/Mostphotos

Utan jobb och utan pengar. Så är läget för många av de hotell- och restauranganställda som förlorat jobbet på grund av coronaviruset. Under pandemin har väntetiderna för att få ut ersättning från a-kassan ökat kraftigt.

Just nu ligger väntetiden på nio veckor för medlemmar i Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK. Det är två veckor längre än genomsnittet för alla a-kassor. Och väntetiderna har varit uppe i så mycket som 15 veckor.

Karin Pettersson, föreståndare för HRAK, inser att detta innebär stora problem för de drabbade.
– Jag förstår att de är besvikna och vi tycker själva att det är oacceptabelt. Många medlemmar har en tuff situation, det märker vi på samtalen. Det kan vara flera i hushållet som arbetar i branschen. Människor är oroliga för att behöva gå ifrån hus och hem, och tvingas låna pengar.

Hittills i år har HRAK betalat ut ersättning till 23 000 personer. Ett vanligt år brukar det vara omkring 13 000. Karin Pettersson beskriver situationen som extrem.
– Vår organisation befinner sig i stabsläge. Vi har fått viss hjälp av andra a-kassor, men det är så otroligt stora volymer.

Medlemsantalet har i år gått från 73 500 till 93 500.
– De tre sista veckorna har vi fått in omkring 2 000 nya medlemmar som känner oro för sin framtid inom branschen. Vår prognos är att de också kommer att söka ersättning.

HRAK har fått extra ekonomiskt tillskott för att kunna anställa fler handläggare, men det löser inte problemen på kort sikt, säger Karin Pettersson.
– Det tar 12 till 24 månader för en handläggare att bli fullt ut produktiv. Vi har ett komplext gammalt regelverk med otroligt många villkor som ska uppfyllas. Vi har gjort beslutsfattare uppmärksamma på att reglerna behöver förenklas.

Ett fortsatt problem är också att arbetsgivare dröjer med att lämna arbetsgivarintyg eller fyller i dem på fel sätt.

Att vara arbetslös på grund av pandemin innebär en ny sorts press, säger Karin Pettersson.
– Det finns sorg och frustration bland serviceproffs som inte vet om de kommer att kunna jobba inom sitt yrke igen. Hur branschen kommer ut på andra sidan vet vi ju inte. Men vi kalkylerar med en hög arbetslöshet även under 2021 och en bit in på 2022.

I april bedömer Karin Pettersson att HRAK kommer att vara nere i samma väntetider som övriga a-kassor.

Nyheter PRIS

Hotellrevyns vinskribent hyllas

Hurra, säger vi för Ulrika Karlsson, sommelier och Hotellrevyns egen vinskribent, vars restaurang Krakas krog utsetts till Årets resmål av tidningen Dagens Industri.

Publicerad 3 december 2020 Kommentera
Hotellrevyns vinskribent hyllas
Hållbart och lokalt fokus var det som gav Ulrika Karlsson och Krakas krog utmärkelsen Årets resmål. Foto: Krakas.se, Annika af Klercker

Hur stort är det här?
– Det är stort. Under alla år har vi märkt att Dagens Industri har stor inverkan på våra gäster. De använder den som en guide. Du skulle se min mejlbox och min telefon nu, vi pratar hundratals gratulationer från gäster och branschkollegor. Jag blir så glad att de tar sig tid.

Vad betyder det för dig?
– När man ligger så här avsides är det viktigt med uppmärksamhet för att hålla gästernas intresse uppe. En sådan här utmärkelse sporrar oss att fortsätta arbeta med högsta kvalitet i det vi gör. Det är ganska hårt arbete att driva restaurang som vi gör, med fokus på hållbarhet och närodlat. Det är kul, men det är långa dagar och kräver stort engagemang.

Krakas krog ligger på Gotland, ungefär fyra mil från Visby. Vilka gästar er?
– Den här sommaren har det varit många nya gäster. 95 procent kommer inte från Gotland. Vi var lite oroliga när vi insåg att våra utländska gäster inte skulle kunna komma. Men det har varit hur många svenska gäster som helst. Våra väntelistor var enorma den här sommaren.

Hade önskat att vi kunde samla hela teamet.

Ni har bara öppet fyra månader om året, hur kommer det sig?
– Det är utifrån vad som finns råvarumässigt. Vi jobbar med hållbarhet och närodlat, den filosofin passar bäst under sommarmånaderna. Men vi har stretchat ut det. Tidigare stängde vi i slutet av augusti, och nu i mitten av oktober. Vi har ju jobbat så här sedan 2006 och ju längre man håller på desto mer är odlare och producenter med på tåget. Så de har hjälpt oss att förlänga säsongen.

Hur har ni firat?
– Det blev en liten utdelning med en jättefin lunch på Nour, Sayan Isakssons restaurang i Stockholm. Så firade vi lite med en riktigt god flaska vin när jag kom hem. Vi läser upp alla lyckönskningar för varandra, min man och jag. Man hade önskat att vi kunde samla hela teamet, men det går inte nu. Det kommer vi att göra sen.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här