Nyheter | På jobbet Arbetstid
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

När jobbet skärs ner till deltid

Äver hälften av de anställda i hotell- och restaurangbranschen arbetar deltid. Det är vanligt att heltider krymps till deltider. Maria Salberg och flera av hennes kollegor får snart färre timmar på lunchrestaurangen.

Publicerad 15 maj 2013
När jobbet skärs 
ner till deltid
Snart minskar Maria Salbergs heltidstjänst till en deltid på 75 procent. Nu letar hon efter ett nytt arbete. Foto: Istockphoto

Det är fredag eftermiddag och restaurangbiträdet Maria Salberg har varit på jobbet sedan kvart i sju på morgonen. Hon har brett smörgåsar, tagit fram lunchmat, sett till att det finns bröd och råkost, startat vattenbad, gjort i ordning visningstallrikar och sett till att det finns menykort för dagens åtta rätter. Maria och hennes arbetskamrater har också  portionerat ut mat till de omkring 500 lunchgästerna. Köket är stort, 85 meter från disken till förrådet, därefter kommer varmköket med den stora ugnsparken. Det blir mycket spring under en arbetsdag på ­Sodexos personalrestaurang hos Astra Zeneca i Södertälje.
Maria Salberg har fortfarande en heltidsanställning. Den 5 juni skärs hennes tjänst ner till ­75 procent, efter sex år med heltidsarbete.
– Vi blir färre men de vill att vi ska göra mer än vad vi gör i dag, på kortare tid. Det är stressigt som vi har det nu, konstaterar Maria Salberg med ett något trött leende.

När restaurangbiträdena hos Sodexo går ner i tid kommer de att tillhöra en majoritet bland de hotell- och restauranganställda. Statistik från förra året visar att två tredjedelar av branschens anställda arbetar under 80 procent.  
En förklaring till de många deltiderna som brukar lyftas fram är behovet av bemanning vid arbetstoppar, till exempel vid lunchrusning. Maria Salberg menar att det finns uppgifter så att det räcker till under hela dagen, även på en lunchrestaurang. Efter lunchen ska mat plockas undan, vattenbad städas, bord torkas och sopor slängas. Dessutom är det kvällsöppet måndag till torsdag.
Maria Salberg är HRF:s platsombud. Det var i höstas som hon under förhandlingar fick reda på att det skulle bli nedskärningar på grund av att gästerna blivit färre, bland annat efter neddragningar på företaget.
– Jag fick ju vara tyst då i början. De andra undrade: »Vad är det för möten du går på?« Det var lite småjobbigt.

Tre av Astra Zenecas personalrestauranger lades ner. På de två kvarvarande restaurangerna blev elva personer uppsagda och nio tvingades ner på 75 procent. Samtliga var ­diskare och restaurangbiträden, de flesta kvinnor. Kockar och kallskänkor fick vara kvar, eftersom nya arbetsgivaren Sodexo önskade utbildad personal. Det ställdes också krav på språket, både när det gäller svenska och engelska.
– Vi som är kvar har fått börja rotera till disken, sitta i kassan och vara behjälpliga vid kallskänken. En del valde att sluta eftersom de inte skulle orka med disken för axlarnas skull. Jag tycker att utbildningskraven var överdrivna. Man kan göra sallad utan att vara utbildad kock eller kallskänka. När det gäller språken så hade det ju fungerat dittills.

Att gå ner till 75 procent betyder förstås också att en fjärdedel av lönen försvinner.
– Det går inte. Jag har fyra barn, de två yngsta bor hemma och har dyra aktiviteter. Vi har eget hus och bil. Dessutom handlar det inte bara om här och nu, utan även om pensionen.
De som sagts upp helt eller delvis har fått jobbcoacher, som har hjälpt till med att skriva cv och tipsat om att det är bättre att höra av sig direkt till företag än att gå via arbetsför­medlingens platsbank.
Maria Salberg har hört av sig till flera företag. Hon söker administrativa jobb, eftersom hon har pluggat till ekonomi­assistent på distans.
– Jag är beslutsam. Jag tänker inte om jag får jobb utan när.

Medlemmarna blev besvikna på facket när det inte gick att rädda kvar heltiderna. Några sa upp sig hellre än att arbeta kvar på deltid. Flera söker andra jobb. Känslorna var också upprörda eftersom det fanns anställda som jobbat kortare tid som fick behålla sina heltider.
– Hur kan facket gå med på det, undrade folk. Någon tyckte att vi bara skulle vägra. Men det är arbetsgivaren som bestämmer i vilken anställningsgrad de vill ha folk. Vi bad dem förklara hur de tänkte när de ville dra ner så mycket. Arbetsgivaren svarade att gästerna var färre och att vi skulle få hjälpas åt mer.  
Det kan vara tungt att vara fackligt engagerad, konstaterar hon.
– Men samtidigt, ibland blir jag så irriterad på hur det är, och då är det skönt att ha det fackliga. Jag kan försöka göra något åt det jag tycker är fel. Det är ju en trygghet att veta vilka rättigheter och skyldigheter man har.

Fakta: Många minus med deltid

  • 78 procent av Hotell- och restaurangfackets ­medlemmar arbetar 40 timmar i veckan, visar statistik från medlems­registret.
  • Inte bara inkomsten är lägre för den som jobbar deltid. Privatekonomin på­verkas på många sätt: lägre semesterlön, lägre sjukpenning, lägre ersättning från a-kassan, lägre föräldrapenning och lägre pension.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här