Nyheter FUSKJAKT

Myndigheter vill ha lagändring mot fusk

Sedan i våras jobbar åtta myndigheter gemensamt mot olika former av fusk inom bland annat restaurangbranschen. Nu vill de få större möjligheter att dela information med varandra, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Publicerad 8 augusti 2019
Myndigheter vill ha lagändring mot fusk
Skatteverkets expert på ekonomisk brottslighet, Pia Bergman, vill att myndigheter får större möjligheter att dela information för att komma åt fusk. Foto: Colourbox, Jeanette Andersson

Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Arbetsmiljöverket, Migrationsverket, Ekobrottsmyndigheten, Jämställdhetsmyndigheten och Polisen ingår sedan i våras i ett projekt mot osund konkurrens och fusk i fyra branscher. Förutom restaurang granskar man byggsektorn, bilverkstäder och skönhetssalonger.

– Det här är ett pilotår. Vi börjar i de branscher som är mest prioriterade, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Det man tidigare har sett är att företag som brister inom ett område, till exempel skatteinbetalningar, ofta gör det på fler, bland annat arbetsmiljö.

I dagsläget upplever myndigheterna att sekretesslagstiftningen försvårar arbetet med kontroller.

– Vi på Skatteverket är ju de som är mest ute på fältet, men vi har också hårdast sekretess. Så vi kan inte alltid dela med oss av det vi ser till exempelvis Migrationsverket eller Arbetsmiljöverket, säger Pia Bergman.

Myndigheterna har framfört till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som initierade projektet, att de vill se regeländringar.

– Vi måste kunna dela relevanta uppgifter. Det har gjorts en lagändring tidigare för att komma åt organiserad brottslighet: Lagen om uppgiftsskyldighet, som innebär att vissa myndigheter SKA lämna uppgifter till varandra inom vissa områden.

Ännu finns inga siffror över vad granskningen av restauranger lett till. Men Pia Bergman konstaterar att man upptäckt många myndighetsgemensamma problem.

– Restaurangbranschen är ju en bransch där det är känt, inte bara i Sverige, att det finns personal som inte syns i restaurangerna, som jobbar mer bakom. Förutom svartjobb handlar det om arbetsmiljö, brist på arbetstillstånd och fusk med olika former av bidrag.

Syftet med projektet är att minska den osunda konkurrensen.

– Det ska löna sig att vara schyst, både när det gäller samhällsansvar och mot sina arbetstagare. Vi vill få bort de aktörer som underminerar marknaden för alla näringsidkare som vill göra rätt för sig. De flesta kämpar som tusan för att göra ett bra jobb med schysta villkor. Om det finns 20 krogar på samma gata ska det vara den med bäst käk och service som vinner – inte den som har svart arbetskraft, säger Pia Bergman.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här