Är du en av dem som tjänar in en extra ledig dag under midsommar? Läs vad som gäller enligt kollektivavtalet och missa inte balkongtillägget.
Midsommarhelgen närmar sig. På arbetsplatser med kollektivavtal mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita finns särskilda regler när det gäller ersättning för röda dagar.
– Reglerna har kommit till för att vi i vår bransch ofta har arbetstider som rullar över veckans alla sju dagar. Vi ska inte få fler arbetsdagar per år än vad de har på övriga arbetsmarknaden, säger Peggy Nyholm, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.
Även de som arbetar i andra branscher får kompensation för att de jobbar helgdagar.
Det speciella med röda dagar-regeln är att heltidsanställda, eller deltidsanställda som arbetar fem dagar i veckan i genomsnitt, får en extra ledighetsdag även när de har semester eller ordinarie ledighetsdag på till exempel midsommarafton. Däremot är det bara de som faktiskt arbetar på midsommardagen som får kompensation för det.
De som arbetar deltid färre än fem dagar i veckan i genomsnitt får en extra ledig dag om de arbetar på midsommarafton, men ingen extra ledig dag för att jobba på midsommardagen.
När de extra ledighetsdagarna ska tas ut bestäms av arbetsgivaren efter samråd med arbetstagaren. Arbetsgivaren har dock sista ordet. Har dagarna inte tagits ut före den sista december ska de läggas ut i samband med huvudsemestern nästa år.
Röda dagar-regeln gäller helgdagar som infaller måndag till fredag, som är rödmarkerade i almanackan, samt midsommarafton, julafton och nyårsafton.
Inför sommaren påminner Peggy Nyholm även om det så kallade balkongtillägget. Det är en semesterlönegaranti, som gäller för dem som är anställda minst tre sammanhängande månader. För till exempel personer över 20 år som arbetar heltid och som går på riksavtalet mellan HRF och Visita ska semesterlönen vara minst 1 307 kronor om dagen. Deltidsanställda och personer under 20 får lägre summor.
– Balkongtillägget kallas så för att tanken var att medlemmarna skulle få lite extra pengar för att ha råd att göra något mer än att sitta på balkongen på semestern, säger Peggy Nyholm.
HRF-medlemmar kan logga in på Mina sidor på HRF:s hemsida för att se vilken semesterlönegaranti som gäller i det egna avtalet.
Snabbguide till extra ledighetsdagarna
Ur riksavtalet mellan HRF och Visita.
I de här fallen har du rätt till en extra ledig dag: | Måndag – fredag * Helgdag * Nyårsafton * –Midsommarafton * Julafton | Lördag * Helgdag |
Anställd heltid 100% eller deltid genomsnitt fem dagar/vecka | * Arbetar * –Ordinarie ledighetsdag * Semester | * Arbetar |
Anställd på deltid, färre än fem dagar/vecka i snitt | * Arbetar |
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.