Nyheter INTERNATIONELLT

Mindre medel till fackens biståndsorgan

Union to Union kan få kraftigt minskade medel efter att Sida fått ändrat uppdrag. - Det är väldigt olyckligt, säger HRF:s vice ordförande Pim van Dorpel.

Publicerad 24 januari 2023
Mindre medel till fackens biståndsorgan
Hotell- och restaurangfacket har bland annat drivit projekt för hotellanställda i Myanmar. Foto: Mostphotos

Den nya regeringen meddelade nyligen att man drar ner på Sveriges bistånd. Fackens biståndsorgan Union to Union är en av många organisationer som kan räkna med kraftigt minskade medel för 2023. Det meddelade regeringen i sitt regleringsbrev för Sida.

I brevet står att fokus för biståndet hädanefter ska ligga på Ukraina och att det generellt ska främja handel, entreprenörskap och näringsliv – inte civilsamhället.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

Hotell- och restaurangfackets vice ordförande Pim van Dorpel sitter i styrelsen för Union to Union.
– Det är extra olyckligt att man gör så här just inom vårt område, civilsamhället, där det handlar mycket om att främja demokrati och bekämpa fattigdom. Det är strukturer som tar lång tid att påverka.

Bland annat vill regeringen att anslagen i kategorin Infokom ska minska från 155 miljoner kronor för 2022 till 20 miljoner i år. Union to Union är en av ett 30-tal aktörer som finansierat en del av sina projekt med det så kallade Infokomstödet. För 2023 hade man ansökt om 14,8 miljoner kronor härifrån.

Organisationen avvaktar nu besked om framtiden för en del av de biståndsprojekt man i dag bedriver.
– Vi är i ett stillestånd när vi inte vet vad som komma skall. Det är för tidigt att säga vilka konsekvenserna blir, men vi har förhoppningar om att vi ska få fortsätta bedriva kvalitativt biståndsarbete, säger Pim van Dorpel.

Genom Union to Union stöttar fackförbund inom LO, TCO och Saco fackliga utvecklingsprojekt i länder runt om i världen. Hotell- och restaurangfacket är bland annat med och driver projekt för att stärka fackligt aktiva kvinnor i en rad afrikanska länder, och har arbetat för att främja facklig organisering bland hotellarbetare i Myanmar.
– Vi vet att facken har en viktig roll i ett demokratiskt samhälle. Det finns inget bättre sätt att bekämpa fattigdom än att se till att folk har ett riktigt arbete och får en egen lön.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här