Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mer pengar till föräldralediga

Från årsskiftet får många föräldralediga HRF:are rätt till 10 procent extra i ersättning i upp till 180 dagar. Det är resultatet av den uppgörelse som LO-förbunden och Svenskt Näringsliv tecknade i går. Pengarna ansöker föräldern själv om hos Afa Försäkring.

Publicerad 3 december 2013
Mer pengar till föräldralediga
Från årsskiftet kan föräldralediga HRF:are på arbetsplatser med kollektivavtal få lite mer i kassan. Foto: Colourbox
inlinebild
Malin Ackholt, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Jann Lipka/HRF

Den nya kompletterande föräldraförsäkringen gäller för anställda på arbetsplatser inom Svenskt Näringsliv med något av LO-förbundens kollektivavtal.
– Jag är väldigt nöjd med att alla privatanställda inom LO-förbunden har fått denna försäkring. Detta var den jämställdhetssatsning som LO-förbunden enades om i årets samordning, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt.

Eftersom även arbetsgivarföreningen KFO, som inte ingår i Svenskt Näringsliv, tecknat försäkringsavtalet kommer försäkringen att gälla för alla anställda som arbetar på ett ställe med något av HRF:s kollektivavtal.
 
Försäkringen börjar gälla 1 januari 2014 och ger föräldralediga rätt till 10 procent extra av lönen i upp till 180 dagar per barn och förälder. Antalet dagar är beroende av hur lång anställningstid man har. Den som varit anställd i upp till 24 månader hos en arbetsgivare med försäkringen har rätt till 180 dagars tillägg. Den som varit anställd i minst 12 månader har rätt till 60 dagar. Det är tillåtet att lägga samman arbetad tid hos olika arbetsgivare under en 48-månadersperiod, under förutsättning att de har försäkringen.

Ett uttalat syfte med försäkringen är att få fler män inom LO-kollektivet att ta ut föräldraledighet.
– Eftersom det är en försäkringslösning så kostar detta lika mycket oavsett om arbetsgivare anställer kvinnor eller män. Och genom denna försäkring finns ytterligare förutsättningar för ett mer jämställt uttag av föräldrapenningen. Det är en väldigt viktig fråga för ett mer jämställt arbetsliv och föräldraskap, säger Malin Ackholt.

Ansökan om föräldrapenningstillägg görs direkt hos Afa Försäkring.

 

Fakta: Föräldrapenningstillägg

* Tilläggsersättningen kan tas ut till och med 18 månader efter barnets födelse eller adoption. Efter det ses pengarna som förbrukade.
* Det finns inget maxtak på ersättningen.
* Ersättningen kan tas ut under en sammanhängande period med föräldrapenning.
* Om en arbetsgivare tecknar kollektivavtal får de anställda rätt att tillgodoräkna sig hela sin anställningstid.
* Även föräldrar med barn som fötts innan årsskiftet kan ha rätt till föräldrapenningtillägg. Då avräknas de föräldrapenningsdagar man redan har tagit ut innan årsskiftet från de dagar som försäkringen ger rätt till.
* Ansökan om föräldrapenningstillägg måste göras inom 5,5 år efter barnets födelse eller adoption.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter

Sommartempo på Hotellrevyn

Nu växlar Hotellrevyn ner tempot några veckor, men vi är tillbaka igen i början av augusti med nya nyheter och reportage. Trevlig sommar alla läsare!

Publicerad 7 juli 2020
Sommartempo på Hotellrevyn
Foto: Istockphoto
Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetstillstånd

Riskerar utvisning på grund av corona

En grupp som drabbats extra hårt av coronapandemin är arbetskraftsinvandrarna. Hotellstädaren Tseegii Byambadorj är en av alla som nu riskerar utvisning – och vårdnaden om sina barn.

Publicerad 6 juli 2020
Riskerar utvisning på grund av corona
Tseegii Byambadorj är en av hotell- och restaurangbranschens arbetskraftsinvandrare som nu riskerar utvisning. Foto: Elis Hoffman
Tseegii Byambadorj. Foto: Elis Hoffman

I augusti skulle Tseegii Byambadorj från Mongoliet, som Hotellrevyn skrivit om tidigare, ansöka om permanent uppehållstillstånd i Sverige. Då skulle hon ha varit fyra år hos samma arbetsgivare, och uppfyllde äntligen kraven. Men så kom corona. I mars stängde hotellet hon arbetade på, och nästan all personal varslades om uppsägning.
– Det var en chock. Jag hade inte väntat mig det, säger Tseegii.

För att få stanna i Sverige måste hon hitta ett nytt jobb. Och det snabbt. I början var Tseegii hoppfull. Hon har arbetslivserfarenhet inom flera olika områden, goda vitsord och pratar flera språk flytande. Men hittills har hon kammat noll.
– Jag har sökt över 200 jobb. Men det har inte blivit något. Jag börjar bli väldigt stressad, säger Tseegii.

Det hjälper inte att Migrationsverkets krav på det nya jobbet är många. Det måste vara utannonserat på Arbetsförmedlingen, tillsvidare och tillräckligt hög sysselsättningsgrad. Och även när detta är uppfyllt faller det ofta på att arbetsgivarna tycker att systemet med anställningserbjudande verkar krångligt, säger Tseegii.
– Jag har varit på många anställningsintervjuer som har gått bra. Men när arbetsgivarna förstår att de måste fylla i en blankett om anställningserbjudande så blir det nej. De tycker att det är krångligt, säger Tseegii.

Hon är långt ifrån ensam om sin situation. De senaste åren har Tseegii varit fackligt engagerad, både på sin arbetsplats och i sin HRF-avdelning. Genom sina uppdrag har hon fått kontakt med en stor mängd arbetskraftsinvandrare.
– Det är jättemånga som har blivit av med jobbet. De ringer mig och frågar mig vad de ska göra. Jag försöker hjälpa, men det är svårt att koncentrera sig på att ge rådgivning till andra när jag har samma problem själv.

Tseegii Byambadorj med dottern Anujin. Foto: Elis Hoffman

Tseegii tycker att Migrationsverket borde få möjlighet att ta större hänsyn i en extraordinär situation som denna.
– Det är så många som drabbas. Och bakom dem finns ofta barn och familj, som också drabbas.

Så är det för henne och hennes två barn. Den yngsta, dottern Anujin, är född i Sverige. Men eftersom Tseegii inte har svenskt medborgarskap, så har barnen inte heller det. För att inte återigen behöva slita upp dem ur sitt sammanhang, överväger hon att skriva över vårdnaden på deras pappa.
– Om det är sista utvägen så gör jag det. Barnen vet inget om situationen, de vet bara att jag söker nytt jobb.

Tseegii har nu fått kontakt med en jobbcoach via Trygghetsfonden TSL som ska försöka hjälpa henne. Men Tseegii har tappat hoppet.
– Jag tror inte att det kommer att bli något jobb. Det känns inte så.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Uppsägningar

Fler än 300 får lämna Astrid Lindgrens värld

Nu har HRF inlett förhandlingar om uppsägningar på Astrid Lindgrens värld, som tvingades stänga i förra veckan. Mer än 300 säsongsanställningar har redan avslutats.

Publicerad 3 juli 2020
Fler än 300 får lämna Astrid Lindgrens värld
Bullerbyn i Astrid Lindgrens värld kommer att gapa tom i sommar. Foto: Mostphotos

I går, torsdag, hade HRF:s ombudsman Ola Löfqvist sin inledande förhandling med Astrid Lindgrens värld.

– Det absoluta flertalet, 321 på vårt avtalsområde, är visstidsanställda vars anställningar är avslutade med två veckors uppsägningstid. Det är även mellan fem och tio tillsvidareanställda, men där är vi inte färdigförhandlade än.

Beskedet att parken skulle tvingas stänga kom som en chock. Tidigare hade man fått veta att det skulle gå att hålla öppet med de åtgärder man planerat. Till exempel skulle man ha två parallella teaterföreställningar med 50 personer vardera i publiken. Efter att parken varit öppen i några dagar meddelade polisen dock att upplägget stred mot ordningslagens bestämmelser om max 50 personer vid offentliga sammankomster.

Ola Löfqvist. Foto: Jann Lipka/HRF

– Helt ärligt förstår jag det inte. Det är flera hundra meter mellan platserna där man har föreställningarna, säger Ola Löfqvist.

Merparten av de drabbade är unga sommarjobbare.

– Det är väldigt tråkigt för dem som har tänkt sig att tjäna en slant i sommar. Först fick de beskedet att man sköt upp starten, och sedan när man väl har börjat får man bara ett tack och hej efter ett par dagar, säger Ola Löfqvist.

Det är inte bara anställda på Astrid Lindgrens värld som drabbas. I går hade Ola Löfqvist förhandling om uppsägning på två andra arbetsplatser i området.

– Astrid Lindgrens värld är ju den stora magneten, så det här ger ringar på vattnet. Jag vågar inte gissa hur många säsongsjobb som är i fara.

Ingår i temat: Coronakrisen 68 artiklar

Alla artiklar i temat (65 till)
Fråga om jobbet.
97
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här