Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mer i lön från och med i morgon

Nu får anställda på nöjesparker, Samhall, Casino Cosmopol och bingohallar mer betalt för sitt jobb. Från 1 april gäller höjningarna.

Publicerad 31 mars 2003

Den 1 maj höjs lönerna för de flesta hotell- och restauranganställda. Men för några grupper höjs lönen redan från och med i morgon ? 1 april.

Nöjesparker
Minimilönerna på lek- och rekreationsparker höjs med mellan 1:44 och 2:96 i timmen beroende på ålder, anställningstid och arbetsuppgift. Dessutom finns en lönepott som är 3,3 procent av lönen som ska fördelas lokalt vid företaget. Ob-ersättningen höjs med 49 öre till 16:22 per timme. Som obekväm arbetstid räknas hela lördagen, söndagen, helgdagsaftnar och helgdagar.
Avtalet har slutits mellan Tjänsteföretagens arbetsgivarförbund och Musikerförbundet. Det gäller till den 31 mars nästa år. HRF har tagit över avtalet från Musikerna och ska förhandla nästa gång.
Här är de nya minimilönerna, som gäller från 1 april>>

Handeln
De utgående lönerna på varuhusrestauranger höjs med 400 kronor för alla anställda. Den lägsta lönen, tarifflönen, höjs med 625 kronor. Dessutom finns en lönepott på 1:31 i timmen som fack och arbetsgivare ska förhandla om lokalt.
Semesterlönen höjs, så att den blir minst 945 kr/dag för den som har två års branschvana. För den som har kortare vana, men har fyllt 18 år, blir semesterlönen minst 815 kr/dag.
Avdraget för kost på arbetsplatsen höjs med en 50-öring till 29:50 per dag.
Avtalet gäller till och med 31 mars nästa år. Det har slutits mellan Sveriges Handelsarbetsgivare och Hotell- och restaurangfacket.
Här är de nya minimilönerna, som gäller från 1 april: >>

Bingohallar
Lönerna på bingoföretag höjdes med 3:20 i timmen från 1 april.
Här är den nya lönetabellen:
Fyllt 18 år: timlön 79 kr
6 mån vana: timlön 81 kr
1 års vana: timlön 82 kr
2 års vana: timlön 83 kr
3 års vana: timlön 85 kr
4 års vana: timlön 87 kr
5 års vana: timlön 90 kr

För att få räkna ett års vana ska man ha arbetat minst 1 000 timmar. Även andra jobb med kundkontakt och ansvar för pengar kan få räknas som branschvana.
Avtalet gjordes upp mellan Tjänsteföretagens Arbetsgivarförbund och Musikerförbundet. Nu har HRF tagit över detta avtal. Avtalet gäller till den 31 mars nästa år och nästa gång blir det HRF som får förhandla.

Höjda löner på Cosmopol
Lönerna på Casino Cosmopol höjs med minst 300 kronor i månaden för en heltidsanställd den 1 april. Totalt finns en lönepott på lägst 3,1 procent, som ska fördelas vid lokala förhandlingar.
1 april höjs också minimilönen för nyanställda med 500 kr/mån till 14 000 kronor.
Avtalet har slutits mellan Almega Tjänsteförbunden och HRF, HTF och Civilingenjörsförbundet. Det gäller till den 31 mars nästa år.

Samhall
Lönerna på Samhall höjdes med 340 kronor i månaden den 1 april. För nyanställda med introduktionslön blev höjningen 333 kr. Lönerna sätts efter ett kollektivavtal. Där finns tre steg ? a, b och c. De allra flesta står på lägsta steget, a, där lönerna ligger mellan 13 530 kronor och 14 040 kronor i månaden.
Avtalet gäller till och med 31 mars 3004.
Avtalet för Service och tjänster har slutits mellan Almega Samhallsförbundet och fyra olika fackförbund: Fastighets, Handels, Hotell- och restaurang och Kommunal.
Avtalet gäller till och med 31 mars 3004. Detta avtal för Service och tjänster har slutits mellan Almega Samhallsförbundet och Fastighets, Handels, Hotell- och restaurang och Kommunal.
Här är de nya minimilönerna, som gäller från 1 april: >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmiljö

HRF ska granska arbetsmiljö digitalt

Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud börjar nu med digitala arbetsmiljöbesök. Målet är att få till ett fungerande arbetsmiljöarbete även i coronatider.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
HRF ska granska arbetsmiljö digitalt
Videosamtal ska hjälpa Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att fortsätta sitt arbete även under coronapandemin. Foto: Kent Eng, Colourbox
Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Coronapandemin har gjort det svårt för Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att utföra sitt uppdrag. För att inte arbetsmiljön ska bli lidande börjar förbundet nu med digitala RSO-besök, i form av videosamtal med arbetsgivarna.

Kent Johansson, ombudsman på HRF som har tagit fram modellen, ser flera fördelar.
– En fördel är att vi rent praktiskt kan få fler besök genomförda. Vi plockar bort massvis med restid, säger han.

En annan fördel är att besöken blir noggrant utförda, säger Kent Johansson.
– Det finns självklart fysiska arbetsmiljöproblem som man riskerar att missa när man inte kan göra en okulär besiktning, men det finns många saker som man inte behöver gå runt för att upptäcka. Till exempel i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är oftast större problem än de rent fysiska, säger Kent Johansson.

Ingår i temat: Coronakrisen 86 artiklar

Alla artiklar i temat (83 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Omorganisation

Scandic och Choice vill omorganisera

I spåren av corona vill landets största hotellkedjor öka flexibiliteten. Både Scandic och Choice har skissat på team med flytande arbetsuppgifter. HRF är kritiskt.

Publicerad 21 september 2020 Kommentera
Scandic och Choice vill omorganisera
Team av medarbetare som kan utföra olika arbetsuppgifter. Så vill Scandic och Nordic Choice organisera. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos

Inom Scandic talar man om service host, och på Nordic Choice-kedjan kallas det service crew. Syftet är att samla olika yrkesgrupper i team där de anställda kan utföra olika arbetsuppgifter.

– Den möjligheten har arbetsgivaren haft sedan 1929. Det behöver man inte en omorganisation för, säger Emil Bäckström, central ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Han har förhandlat omorganisationen med båda hotellkedjorna, och är mycket kritisk.

– Arbetsgivarna vill att så få som möjligt ska göra så mycket som möjligt så billigt som möjligt. Vi har kämpat med validering och vi tävlar i olika yrkesgrupper, det här gör att yrkesstoltheten försvinner.

På Scandic pågår fortfarande förhandlingar. Företaget kan inte gå in på detaljer under pågående mbl-förhandling, eftersom resultat av förhandlingen först ska kommuniceras med berörd personal innan det kommuniceras brett, skriver man i ett mejl. HR-direktör Åsa Dammert kommenterar vidare:

”Vi ser ett behov av att arbeta med en modernare och plattare organisation som följer gästbehov och gästflöde på ett enklare och tydligare sätt. Eftersom gästerna är färre och antal bokade rum varierar mycket från en dag till en annan behöver vi säkerställa att vi har en modern organisation som möter detta på bästa sätt.”

En risk som Emil Bäckström ser rör återanställning. Den som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist har rätt till återanställning om det dyker upp en tjänst man är kvalificerad för. Med team där arbetsuppgifterna är flytande är det inte omöjligt att återanställda som tidigare legat i lönegrupp 1 – kvalificerat yrkesarbete – återanställs till lönegrupp 2.

– Har man sedan en kock i sin service eller host crew är det klart att den personen kommer att få laga mat, utan att få betalt för det. Vi tror att det här leder till ett utnyttjande av folk, säger Emil Bäckström.

Enligt Tina Tropp Jerresand, head of people and culture på Nordic Choice-kedjan, är det en faktor som har lyfts fram i riskbedömningen.

– Lönegrupperna är oerhört viktiga. För oss är det jätteviktigt att ingen utför kvalificerat yrkesarbete som inte ska göra det. Vi ser det här som att vi skapar förutsättningar för våra medarbetare att utvecklas.

HRF befarar att kraven på kvalifikationer ökar för personer som ska arbeta i de planerade allroundtjänsterna. Redan nu har förbundet sett exempel på att personer som brister i svenska har valts bort när det är dags för återanställning.

– Om man för fem eller tio år sedan anställde en person som kan dålig svenska kan man inte nu säga att den personen inte har rätt kvalifikationer för jobbet. Vi har varit tydliga med hur vi ser på det här, säger Emil Bäckström.

Förhandlingarna med Nordic Choice är avslutade i oenighet. Med Scandic pågår de fortfarande.

Ingår i temat: Coronakrisen 86 artiklar

Alla artiklar i temat (83 till)
Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här