Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Medlemstapp gav underskott på 10 miljoner förra året

Förra året tappade HRF nästan var femte medlem. Därför fick förbundet ett underskott på nästan 10 miljoner kronor.

Publicerad 2 april 2008

HRF är ett av de fackförbund som drabbades hårdast av medlemstappet förra året. Inkomsterna från medlemsavgifterna minskade med 17 miljoner under 2007 jämfört med 2006.
– Vi tappade 9 900 medlemmar under året. Det innebär att vi får ett verksamhetsunderskott på 10 miljoner, säger Hotell- och restaurangfackets ekonomichef Rolf Jerling.
I resultatet ligger också kostnaderna för avtalsrörelsen som gick på 2,5 miljoner.
– Det är väl investerade pengar med tanke på utfallet i avtalsrörelsen, säger Rolf Jerling.
Han betonar dock att det inte är okej att fortsätta att gå back.
– Förbundet måste under kommande år prioritera att värva fler medlemmar och ha kontroll över kostnaderna. På längre sikt krävs att medlemsintäkterna räcker till att täcka utgifterna.

Trots medlemstappet kan förbundet redovisa ett positivt resultat.
– Det beror på att förbundsstyrelsen tog ett beslut om att sälja av aktiefonder i augusti förra året. Dessa pengar sattes i stället in i räntefonder, vilket var klokt eftersom börsen gått ner sedan dess. Därför redovisar vi ett plus på 7 miljoner trots medlemstappet, säger Rolf Jerling.

Ett problem just nu är att budgeten för 2008 är väldigt stram.
– En allmän kostnadsmedvetenhet på både förbundskontor och avdelningar krävs, säger Rolf Jerling.

Framöver kan a-kassans beslut om att ha ett eget medlemsregister från juli 2008 innebära ökade kostnader för HRF, bland annat genom att facket tar över ett antal tjänster från kassan.
Det viktigaste nu är enligt Rolf Jerling att vända medlemstappet. I början på förra året förlorade HRF cirka 900 medlemmar varje månad. Under de tre första månaderna i år tappade förbundet 500 medlemmar i månaden.
– Vi har fortsatt tappa i år också och har i slutet av mars 44 600 medlemmar.
Trots medlemstappet är förbundet fortfarande ekonomiskt stabilt, enligt Rolf Jerling.
– Det beror på att vi har samlat på hög tidigare. Men långsiktigt kan förbundet inte hela tiden ta av sina besparingar.

Ekonomi 2007 i korthet
I miljoner kronor. 2006 års siffror inom parentes.
? Medlemsavgifter till facket: 133 (150)
? Medlemsavgifter till a-kassan: 51 (66)
? Övriga intäkter: 19 (22)
? Kostnader: 159 (177)
? Finansnetto (räntor, utdelningar): 28 (26)
Eget kapital: 329 (322)
Varav i konfliktfonden: 220 (220)

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter SJUKDOM

Färre ska utförsäkras

Häromdagen presenterade regeringen en förändring av sjukförsäkringen som ska minska andelen avslag. Bra, men mer behövs, menar Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd.  

Publicerad 27 november 2020 Kommentera
Färre ska utförsäkras
En ny formulering i lagen ska göra att färre blir utförsäkrade vid dag 180. Foto: Colourbox

Den som varit sjuk i 180 dagar ska prövas mot normalt förekommande arbete. Det innebär att man tittar på om du skulle klara något arbete, även om du inte kan göra det du gjorde när du blev sjuk.

Enligt dagens regler ska den prövningen ske såvida det inte finns särskilda skäl att låta sjukpenningen fortsätta.

I veckan meddelade regeringen och samarbetspartierna att man vill ändra begreppet ”särskilda skäl” till ”övervägande skäl”.

Robert Sjunnebo. Foto: LO-TCO Rättsskydd

– Det är en betydande justering. Samtidigt kvarstår alla andra problem med sjukförsäkringen. Till exempel Försäkringskassans krav på sjukintyg och dess innehåll. I princip har vi ett system där utbildade personers – läkares – bedömningar överprövas av personer som saknar medicinsk utbildning, säger Robert Sjunnebo, jurist och enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.

Den föreslagna förändringen vilar på utredningen av sjukförsäkringen som presenterades tidigare i år. Enligt Robert Sjunnebo är det viktigt att resonemanget som fördes i utredningen också lyfts i det kommande lagförslaget.

– Till exempel föreslår utredningen att det typiskt sett ska räcka med en läkares bedömning att man kan återgå till sitt ordinarie jobb före dag 365 för att slippa omprövning vid dag 180. Man ska heller inte exkludera vissa diagnoser som i dag, till exempel psykiska.

Kostnaden för reformen beräknas till 300 miljoner kronor per år. Statens kostnader för sjukpenning 2019 låg på drygt 36 miljarder kronor, enligt Försäkringskassans årsredovisning. Att de nya reglerna skulle leda till några dramatiska effekter motsägs av kostnaden.

– Det är en given slutsats, det är inte jättemånga som kommer att påverkas. Reformen står inte i paritet till de stora ord som användes när den presenterades. Sjukförsäkringen har väldigt stora problem, det här begränsar en liten del av dem, säger Robert Sjunnebo.

Nyheter TÄVLING

Paulina blev Årets sommarjobbare

Det var som väntat färre nominerade till Årets sommarjobbare 2020, men tre värdiga pristagare kunde ändå utses. En av dem är Paulina Sandberg på Tallhöjden hotell och restaurang i Simlångsdalen.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Paulina blev Årets sommarjobbare
Paulina Sandberg sommarjobbade på Tallhöjden hotell och restaurang. Foto: Tallhojden.se, Privat
Paulina Sandberg. Foto: Privat

Priset Årets sommarjobbare är till för att lyfta fram unga inom hotell- och restaurangbranschen. Det var av naturliga skäl färre nominerade i år. Men initiativtagaren Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor, säger att de som trots allt fick sommarjobb i år har fått göra en stor insats.

En av dem är Paulina Sandberg, 17 år, som vann i kategorin hotell. Paulina arbetade på Tallhöjden hotell och restaurang.
– Jag städade stugor och rum, stod i disken och serverade. Det var väldigt varierande och jättekul att lära sig.
Paulina går samhällsprogrammet på gymnasiet och fortsätter att arbeta helger på hotellet. Hon skulle kunna tänka sig att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen även i framtiden.
– Det är en möjlighet. I så fall skulle jag helst arbeta med servering, eftersom jag tycker att det är kul att prata med gästerna.

Hon visste inte att hennes chef nominerat henne förrän hon fick priset.
– Jag blev jätteglad. Jag fick höra att det var för att jag jobbat mycket och varit social med gästerna. Det var kul att höra.

Amanda Nordenby, Katrinelunds gästgiveri och sjökrog, fick priset i kategorin restaurang och Gabriella Fröslev, Hotell Gässlingen, i kategorin kök.
De tre vinnarna får varsitt stipendium för en två veckor lång kurs på Swiss Education Center.

Nyheter stipendium

Facklig feminism får resurser

För tredje gången ska LO dela ut ett stipendium för facklig feminism. Summan, 50 000 kronor, ska användas för att lyfta viktiga jämställdhetsfrågor ute på arbetsplatserna.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Facklig feminism får resurser
För tredje året utlyser LO ett fackligt feministiskt stipendium. Foto: Colourbox

Efter det fackliga metoo-uppropet föddes idén till ett feministiskt stipendium för att stötta initiativ för att öka jämställdheten ute på LO-medlemmars arbetsplatser. 2021 kommer stipendiet att delas ut för tredje gången.

– Det är inget pris man får för något man redan gjort. Det här är ett stöd för personer som vill göra till exempel en studie, en utbildning eller dylikt, säger Joa Bergold, utredare på LO.

Joa Bergold. Foto: LO

I år fick Musikerförbundet stipendiet för att studera kvinnliga dansbandsmusikers villkor. Året dessförinnan delades stipendiet mellan Seko Sjöfolk och ett kvinnligt nätverk inom Elektrikerna, Byggnads och Målarna.

– LO-förbunden är lika till sin struktur, men har olika utmaningar. Genom det här stipendiet vill vi belysa hur det ser ut på LO-medlemmarnas arbetsplatser, säger Joa Bergold.

Hon uppmanar den som tidigare sökt att göra det igen.
– Att man inte fick pengar då var inte för att ansökan var dålig. Det har varit väldigt många bra initiativ.

Sista ansökningsdag är den 15 januari. Här kan du läsa mer om hur du söker.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här