Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

McDonalds-restaurang får inte betala ob för enstaka minuter

McDonalds i Löddeköpinge får inte längre betala ob-ersättning per minut. Minst en halvtimmes ob gäller, även om den arbetade tiden är kortare. Det står klart sedan Hotell- och restaurangfacket vunnit en lokal förhandling i Skåne.

Publicerad 8 augusti 2005

För mer än ett år sedan upptäckte en nyvald facklig förtroendeman att rutinerna på arbetsplatsen inte alls stämde med reglerna i kollektivavtalet.
Enligt avtalet ska varje påbörjad obekväm halvtimme betalas som en full halvtimme. Men på McDonalds i Löddeköpinge betalades ob-ersättningen i minuter. På lönebeskedet kunde det förekomma ob-ersättning för 3, 4 eller 12 minuter.

Arbetskamraterna började prata om saken och vände sig till HRF.
– De anställda förlorade pengar varje dag, säger Susanne Blom, ombudsman och numera regionchef på HRF i Malmö.
Varje dag ska de obekväma minuterna räknas upp till en halvtimme. Vid månadens slut är det hela och halva timmar som ska räknas samman, inte udda minuter.

Susanne Blom begärde förhandlingar med arbetsgivaren, som är en franschisetagare till McDonalds. Hon krävde att de som var medlemmar i facket skulle få sina ob-pengar enligt avtalet. Dessutom krävde hon skadestånd, både till medlemmarna och till fackförbundet.

Nu, efter mer än ett år, är förhandlingen avslutad. Arbetsgivaren, som är medlem i SHR, erkänner att han har brutit mot kollektivavtalet. Ett tiotal medlemmar kommer i september att få de pengar de har rätt till. De som arbetar kvar på arbetsplatsen kommer dessutom att få ett litet skadestånd.

Är du nöjd med uppgörelsen?
– Ja, eftersom vi vann. Men jag hade velat ha ett högre skadestånd. Och helst hade jag velat ha en central uppgörelse.
Varför?
– Det finns säkert fler restauranger som tillämpar den här minuträkningen.
Vad ska de anställda göra om det är så?
– Vänd dig till facket. Man ska ha en halv timmes ob-ersättning varje gång man påbörjar en halvtimmes obekväm tid.

Så gör du
? Anteckna alltid dina verkliga arbetstider och spar alla lönebesked.
? Kontrollera din ob-ersättning.
? Ob betalas måndag-fredag från kl 20. Lördagar och »aftnar« från kl 16. Hela söndagen och helgdagen. Dessutom betalas natt-ob för arbete mellan 01 och 06.
? Får du ob-ersättning för enstaka minuter, prata med arbetsgivaren. Om det inte hjälper, vänd dig till HRF.
(Tiderna gäller i de flesta av HRF:s avtal.)

Höjd ob-ersättning 1 september
Från 1 september höjs ersättningen för obekväm arbetstid.
? Vanligt ob höjs från 15 kr till 16:50 per timme.
? Natt- ob, höjs från 13 kr till 14:50 per timme. Natt-ob betalas mellan klockan 01 och 06 och läggs ovanpå den vanliga ob-ersättningen. Sammanlagt blir det alltså 31 kr.
(Höjningen gäller i de flesta av HRF:s avtal)

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter STÖD

Efterlängtat besked om stöd

I dag meddelade regeringen att verksamheter som tvingas stänga av smittskyddsskäl ska kunna få lönekostnaderna täckta av staten. HRF välkomnar beskedet.

Publicerad 23 februari 2021 Kommentera
Efterlängtat besked om stöd
HRF:s ordförande Malin Ackholt välkomnar dagens besked från regeringen, som innebär mer stöd till företagen. Foto: Mostphotos, Peter Jönsson

I januari antogs den pandemilag som gör det möjligt för regeringen att fatta beslut om att vissa näringsverksamheter ska hålla stängt. I dag presenterades en ändring i det ekonomiska stödpaket som beslutats tidigare. Nyheten innebär att de anställdas löner ska räknas som fasta kostnader, och därmed täckas upp till hundra procent vid en nedstängning.

– Det är glädjande information regeringen kommer med i dag. Det är högst rimligt, så att våra medlemmar kan behålla jobben, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

Hon gläds också åt beskedet att företag från och med torsdag ska kunna söka omställningsstöd för perioden augusti-december 2020.

– Stödet hjälper företagens likviditet. Det är synd att det har tagit tid, men det är bra att det kommer. Nu måste pengarna ut, det är väldigt efterlängtat.

Finansminister Magdalena Andersson sade vid en pressträff att de ekonomiska stöden vuxit i omfattning sedan pandemins start, för att nu uppgå till nästan det dubbla jämfört med för ett år sedan.

– Anledningen till att vi gör det här är ju att vi ser ljuset i tunneln, nämligen vaccinet. Och vi vill ju att samhället ska stå redo, att ekonomin ska stå redo att starta upp när smittan trycks ned.

Ingår i temat: Coronakrisen 116 artiklar

Alla artiklar i temat (113 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF går vidare med krav på skor

HRF:s regionala skyddsombud vände sig till domstol för att kräva halksäkra skyddsskor åt anställda på snabbmatsrestauranger, men rätten gick på Arbetsmiljöverkets linje. Nu överklagar skyddsombuden.

Publicerad 23 februari 2021 Kommentera
HRF går vidare med krav på skor
Anställda på två snabbmatsrestauranger bör ha rätt till kostnadsfria skyddsskor, menar HRF:s regionala skyddsombud. Foto: Colourbox

Förra året drev HRF:s regionala skyddsombud två ärenden där de krävde halksäkra skyddsskor till anställda på två olika snabbmatsrestauranger.

Skyddsombuden menade att arbetsgivarna, en McDonald’s i Visby och en Maxrestaurang i södra Stockholm, var skyldiga att bekosta halksäkra skyddsskor åt personalen eftersom det finns risk att de annars halkar och skadar sig.

Arbetsgivarna ansåg att det räckte att de lät personalen låna skor, alternativt köpa till reducerat pris. Dessutom var golven halksäkrade, menade arbetsgivarna.

Arbetsmiljöverket inspekterade restaurangerna, och ställde sig sedan på arbetsgivarnas sida.

Förra sommaren överklagade skyddsombuden med hjälp av LO-TCO Rättsskydd till förvaltningsrätten – som nyligen meddelade att de avslår överklagan.

Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Kent Johansson, arbetsmiljöansvarig ombudsman på HRF, tycker att det är konstigt.

– Det finns flera saker i det här som vi blir konfunderade av. En sak är att Arbetsmiljöverket inte har inspekterat de här restaurangerna under rusningstid, när oljedimman är som värst. De inspekterade när det var lugnt och restaurangerna var städade och fina. En annan är att Arbetsmiljöverket gjorde en helt annan bedömning på ett hotell i Trelleborg, säger han.

HRF menar också att åtminstone en av arbetsgivarna ställer krav på att personalen ska bära skor med en viss typ av sula för att förhindra halkolyckor, vilket gör arbetsgivaren skyldig att bekosta dessa.

De regionala skyddsombuden har nu överklagat till nästa instans, kammarrätten.
– Vi för i princip samma argumentation som vi har gjort tidigare, men ska komplettera med ytterligare material, säger Kent Johansson.

Han hänvisar till ett fall som nyligen avgjordes där en Samhallanställd städare halkade under uppdrag på en Maxrestaurang. Detta ledde till att Samhall får böta 200 000 kronor, berättar Kent Johansson.
– Det är ju så klart väldigt intressant för vår sak.

Fakta: Arbetsskor och skyddsskor

Vilken typ av skor som ska bekostas av arbetsgivaren har varit föremål för förhandling mellan HRF och arbetsgivarorganisationen Visita. I Gröna riksavtalet mellan parterna i dag står att:

  • Om arbetet så påfordrar tillhandahåller arbetsgivaren lämplig skyddsutrustning i den omfattning som följer enligt lag och föreskrifter. Behovet av säker fotbeklädnad ska utredas av företagets skyddsorganisation eller om sådan saknas av de lokala parterna.
  • Föreskriver arbetsgivaren särskild klädsel tillhandahålles sådan av arbetsgivaren, som dessutom ansvarar för tvätt.
Nyheter uppsägningar

Liseberg gör sig av med serveringspersonal

Samtidigt som man förstärker med kockar väljer Liseberg att säga upp all serveringspersonal. HRF:s ombudsman Mikael Berge har svårt att förstå logiken.

Publicerad 23 februari 2021 Kommentera
Liseberg gör sig av med serveringspersonal
Liseberg planerar att säga upp all tillsvidareanställd serveringspersonal. Foto: Creative Commons
Mikael Berge. Foto: Jann Lipka/HRF

Pandemin har gått hårt åt Liseberg. Efter sommaren gjorde man en stor personalneddragning. Nu är det dags för ännu en vända. De tre återstående servitörerna ska sägas upp. Planen är att driva parkens restauranger helt utan tillsvidareanställd servis.

Mikael Berge, ombudsman på HRF:s avdelning Väst, tycker att det är en uppseendeväckande omorganisation.
– Man tänker uppenbarligen servera mat, eftersom man planerar att utöka organisationen med två souschefer. Det är en väldigt konstig organisationsförändring, säger Mikael Berge.

Mbl-förhandlingarna är avslutade i oenighet. Företaget har för avsikt att gå vidare med uppsägningarna.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här