Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Massor av fusk på Västra götalands krogar

Manipulerade kassaapparater, insmugglad sprit och oklara anställningsformer. Det var vad Skatteverket hittade när de kontrollerade 350 krogar i Västra götaland. Nu vill regeringen försvåra för fuskarna genom hårdare regler.

Publicerad 17 mars 2006

Nyss avslutade Skatteverket och kommunerna i Västra götaland en granskning av regionens krogar. Resultatet är nedslående. Av de 350 krogar som granskats klarade sig bara ett tiotal helt utan anmärkningar.

Bland inspektörernas fynd finns manipulerade kassapparater, misstänkta svartarbetare och smuggelsprit.
Men Conny Svensson, projektledare för Skatteverkets rikstäckande restaurangprojekt, säger att många av anmärkningarna beror på ren okunskap.
– Förra året infördes nya regler att det måste finnas kassaregister. Det saknades på många ställen, men alla har helt enkelt inte lärt sig de nya reglerna än. Sedan finns det naturligtvis krogar där man medvetet inte har skaffat kassaregister för att försvåra kontroller.

Sammanlagt fick 21 restauranger sitt alkoholserveringstillstånd indraget. 30 stycken fick varningar och 25 krogar är under fortsatt utredning.
– Bland de som är under fortsatt utredning finns några där det har inletts brottsundersökningar. En del av dem kommer troligtvis också att få sina tillstånd indragna, säger Conny Svensson.

Bland annat gjordes stickprovskontroller på den sprit som serverades på krogarna. Det visade sig att runt 20 procent av krögarna hade svårt att förklara hur och var alkoholen införskaffats. På många ställen hittades misstänkt svart arbetskraft.
– Vi har hittat oklara anställningsformer på vart och vartannat ställe. Men det är svårt att direkt avgöra vilka som är arbetar svart, säger Conny Svensson.

Han berättar personalen ofta säger att det är deras första dag på restaurangen och att de därför inte finns med i några lönelistor. Men den ursäkten kan snart bli oanvändbar. Under våren väntas riksdagen rösta om ett nytt förslag där krögarna kommer att bli tvungna att föra personalliggare.
– I den ska vi kunna kontrollera vilka som arbetar och hur länge de har arbetat, säger Conny Svensson.

Lagändringen skulle också ge Skatteverket befogenheter att göra oannonserade kontroller på restauranger. Conny Svensson säger att de nya reglerna kommer göra Skatteverkets arbete mycket lättare.
– Vi ser fram emot de nya reglerna. Det här har vi väntat länge på, säger han.

I samma förslag ställs också nya krav på restaurangernas kassaapparater. Från januari 2009 får bara godkända apparater med plomberade register användas om förslaget blir verklighet. En straffavgift på 10 000 kronor föreslås för de företagare som bryter mot kraven på personalliggare eller godkända kassaapparater.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här