Spa-personal riskerar att drabbas av kontaktallergi på grund av doftämnen i massageoljor. Hudkliniken på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg får in allt fler fall där massörer drabbats. Nina Sellman är en av dem.
Massörer från ett flertal arbetsplatser har utvecklat allergier efter att ha använt eteriska oljor med doftämnen som utvinns från lavendel och citrusskal. När ämnen i oljorna kommer i kontakt med luften bildas starkt allergiframkallande ämnen.
Det är ingen tvekan om att det är just dessa produkter som utlöst allergierna, säger Lina Hagvall, yrkeshygieniker på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Det finns nästan inga ärftliga faktorer bakom kontaktallergi. Som massör är man dessutom i kontakt med oljorna nästan hela arbetsdagen, säger Lina Hagvall.
Nina Sellman är en av flera drabbade massörer på Hagabadet Spa i Göteborg. Efter ett halvår som massör fick hon kliande eksem.
– Det började mellan fingrarna, sedan spred det sig till underarmarna. Jag gick till husläkaren som skickade mig till yrkesdermatologen, där de såg att jag reagerade på lavendel och citrus, berättar Nina Sellman.
Hon fick mediciner och blev sjukskriven, men så snart hon var tillbaka på jobbet kom besvären tillbaka.
– Jag kände att ”nej, det här funkar inte”, och sa upp mig.
I dag arbetar Nina Sellman på kontor. Allergin har hon kvar.
– Nu senast reagerade jag mot en hårinpackning, fick eksem i hela pannan. Jag klarar heller inte vissa krämer som jag tidigare inte haft problem med.
Nina Sellman är besviken på sin tidigare arbetsgivare. Nu försöker hon få besvären godkända som arbetsskada. Hon hade själv bekostat sin utbildning, inom det yrke som hon nu inte kan utöva.
Att massageoljor skulle kunna leda till besvär var ingenting som diskuterades under utbildningen på Axelssons.
– Vi visste ingenting om detta. Det är ju inga billiga oljor heller, konstaterar Nina Sellman.
Hagabadet har ändrat vissa rutiner sedan personal drabbats av kontaktallergi. Bland annat uppmanas personalen att inte sprita händerna samtidigt som de tvättar dem med tvål, och det har också påpekats att de ska tvätta ur gamla oljeflaskor så att oljerester inte finns kvar som kan oxidera.
– Det är en bra början, men man måste också minska exponeringen för oljorna, säger Lina Hagvall.
Oljorna som användes kom från märket Kerstin Florian, men problemen gäller alla preparat som innehåller doftämnena linlalool och limonen, som är mycket vanliga i skönhetsprodukter. Än så länge vet man inte exakt hur vanligt detta problem är bland spa-personal, men hudkliniken på Sahlgrenska kommer att försöka kartlägga läget.
Efterlysning:
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.