Nyheter A-kassa
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Många unga är bara med i a-kassan

Många, framför allt unga människor, verkar ha gjort ett aktivt ekonomiskt val, konstaterar Karin Pettersson, föreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa.

Publicerad 15 maj 2013

– Vi märker när vi pratar med medlemmar att de tvingas att välja om de ska vara med i ­a-kassan eller facket.
De som inte har någon ­arbetslöshetsersättning får svårt att komma vidare i sitt livsbyggande, säger hon.
– De perioder då de inte har inkomst är de hänvisade till socialen eller mamma och pappa. De kan inte ingå hyresavtal eller ta lån.
Att inte vara med i facket för i stället med sig andra problem:
– Då har man mindre trygghet när man faktiskt jobbar. Man kan stå väldigt ensam om det uppstår problem på arbetsplatsen. Som medlem i facket kan man lättare jobba för bättre villkor tillsammans med sina kamrater.
Rätten att få arbetsgivar­intyg finns reglerad i kollektivavtal och lag. Men det är ett vanligt problem att medlemmar inte får sitt intyg. Pappret behövs för att få ­ersättning från a-kassan.
– Eller så dröjer det länge innan intyget kommer och det kanske inte är korrekt ifyllt. Då blir hanteringstiden hos a-kassan lång, och ersättningen dröjer.
I sådana lägen kan fackanslutna medlemmar få hjälp från sitt fackförbund.
– Vi på kassan kan försöka hjälpa till att trycka på om arbetsgivaren inte kommer in med intyget. Men vi ser att det är lättare för dem som är med i facket och som arbetar där det finns kollektivavtal.
Det är förstås inget mål att människor ska ha a-kassa mellan jobben, betonar Karin Pettersson.
– Det bästa är naturligtvis att våra medlemmar får trygga anställningar med bra villkor. Men det är så här ofta ser ut i vår bransch. Människor ställer upp på flexibiliteten, hoppar in med kort varsel och jobbar säsong.

Medlemskap i fack och a-kassa

  • A-kassan HRAK har 50 112 medlemmar.
  • 21 352 personer, 43 procent, är även med i facket HRF.
  • 28 760 personer, 57 procent, är enbart med i a-kassan.
  • Av HRF:s medlemmar är 7482 personer, 24 procent, enbart med i facket och står utanför a-kassan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.