Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Många långtidssjukskrivningar men få godkända arbetsskador

Hotell- och restaurangpersonal löper liten risk på jobbet. I alla fall enligt Afa Försäkrings nya rapport. Trots det är många hotell- och restauranganställda långtidssjukskrivna och får ofta sjukersättning.

Publicerad 9 juni 2006

Rapporten är en sammanställning av arbetsskador och långa sjukskrivningar som godkänts av Försäkringskassan och som lett till ersättning från Afa Försäkring. Statistiken visar att risken för att drabbas för en allvarlig olycka på jobbet har minskat något för de flesta anställda under de senaste tre åren.
– Vi ser en svag minskning i siffrorna även om det har ökat i vissa branscher, säger Michel Normark som är avdelningschef på Afa Prevention.

Hotell- och restaurang är inte en av dem. År 2003 fick 190 hotell- och restauranganställda ersättning för allvarliga olyckor på jobbet. Det motsvarar 0, 17 procent av alla anställda i branschen. Genomsnittet för alla yrken i undersökningen var 0, 24 procent. Mest olycksdrabbade är kriminalvårdare och träindustriarbetare. I de yrkena fick runt 12 av 1 000 anställda ersättning för arbetsolyckor år 2004.
– I många traditionella industriyrken tar man stora risker. När det gäller kriminalvården är en tänkbar orsak att de anställda har fått högre arbetsbelastning när internerna har blivit fler, säger Michel Normark

Rapporten visar också att få anställda i hotell- och restaurangbranschen får godkända arbetssjukdomar, det vill säga arbetsskador som har orsakats av långvarigt arbete under skadliga förhållanden. Trots det blir många långtidssjukskrivna för sjukdomar i skelettet och i rörelseorganen. Det är skador som ofta förknippas med långvarigt slitsamt arbete.
Göran Andersen, ombudsman på HRF, tror att många hotell- och restauranganställda inte vet att de kan anmäla sina smärtor som arbetsrelaterade.
– Det vet vi sedan tidigare att ett stort antal inte vet om att de kan få hjälp med sina skador som de har fått på jobbet, säger han.
En annan förklaring kan vara den typ av förslitningsskador som är vanliga i hotell- och restaurangbranschen sällan godkänns av Försäkringskassan som arbetssjukdomar.
– Jag tror att många inte ens försöker att få sina sina skador godkända som arbetsskador eftersom man vet att det är så svårt, säger han.

Fakta: Afa Försäkring
Afa Försäkring ägs av Svenskt näringsliv, LO och TCO och försäkrar tre miljoner anställda i Sverige. Förutom försäkringarna arbetar Afa Försäkring med att främja forskning om skador och sjukdomar i arbetslivet. Varje år sammanställer Afa Försäkring statistik över inkomna ärenden och kommer med förslag på skadeförebyggande åtgärder.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här