Nyheter världen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Maldiverna inget paradis för hotellanställda

Uteblivna löner, olagliga avskedanden och tvång att gå på möten till stöd för regimen. För hotell- och restaurangpersonal är Maldiverna långt ifrån paradiset.

Publicerad 20 september 2012
Maldiverna inget paradis för hotellanställda
Conrad Maldives Rangali Island Resort.

På lyxanläggningen Hilton Conrad Rangali Islands i Maldiverna är gästernas serviceavgift en viktig del av de anställdas inkomster. Pengarna ska delas ut till personalen varje månad. Men arbetsgivaren har länge vägrat att redovisa hur mycket gästerna betalar in i serviceavgift och hur den fördelas. Detta har gjort att de anställda misstänker att de blivit lurade.

De anställdas rätt till serviceavgiften finns inskriven i lag.
Fackförbundet Team, Tourism Employees Association of Maldives, har i flera år försökt diskutera frågan utan att lyckas. Sommaren 2011 höll därför 350 anställda en fredlig demonstration.  Hotellets ledning lovade då att de var villiga att diskutera frågan om arbetet återupptogs.

Men i stället avskedade hotellet 29 personer, varav flera fackligt aktiva. I februari i år fastslog Maldivernas arbetsdomstol att avskedandet var felaktigt och att de skulle få tillbaka jobben. Arbetsgivaren har dock vägrat. Nu kräver den internationella fackorganisationen IUL att hotellet respekterar domslutet.
– Det är inte acceptabelt att arbetare avskedas utan en skälig orsak och utan sedvanliga förhandlingar, skriver Ma Wei-Pin, IUF:s ordförande för Stilla havs-regionen, i ett brev till Hiltons ledning.
IUF uppmanar hotellet att återanställa de avskedade och börja förhandla med facket om hur serviceavgiften ska redovisas.

De anställdas rättigheter kränks på fler håll i öriket. Efter det politiska maktskiftet i februari, som beskrivits som en kupp, har klimatet hårdnat både i samhället och på arbetsplatserna.
– De grundlösa uppsägningarna har ökat, och den huvudsakliga anledningen är att ingen efterlever arbetsdomstolens beslut. Det får hotellanläggningarna att våga sparka folk, säger Mauroof Zakir, ordförande för Team, till nättidningen Minivan News.

Team har också fått klagomål från medlemmar på Paradise Island Resort. De anställda hotas med avsked om de inte går på valmöten till stöd för Waheed-regimen.
På Beach House Manafaru Resort, som drivs av Hilton, får inte personalen titta på den tv-kanal som är positiv till örikets demokratirörelse.
På Alidhoo Resort har personalen inte fått lön på mellan 4 – 6 månader. Arbetsgivaren har också dragit av lön för pensionsinbetalningar, men inte betalat in dem till pensionssystemet, skriver tidningen Minivan News.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här