På tre år har 150 000 personer i Afrika fått ta del av facklig utbildning och andra aktiviteter som Hotell- och restaurangfacket är med och stöttar. Det är ett mycket bra resultat, enligt biståndsorganisationen Union to union.
HRF samarbetar med Livs, Kommunal och det globala facket IUL för att stärka fackligt aktiva kvinnor i 16 afrikanska länder. De svenska förbunden får stöd från Sida och Union to union. Nu har de tre senaste åren utvärderats.
– De lyckas att med väldigt lite pengar nå jättemånga. Dessutom är de bra på att dokumentera vad de gör, säger Patrik Bergvall, handläggare på Union to union.
Han anser att kvinnoprojektet är det mest effektiva projektet som just nu administreras av Union to union.
– För pengarna de fått från oss har de utbildat 4 500 personer. De har i sin tur utbildat i genomsnitt 30 var. Det blir ringar på vattnet och de har nått 150 000 personer, som är ett otroligt bra resultat. Vi har inte något annat projekt i närheten av det.
Att jämföra biståndsprojekt är svårt, säger Patrik Bergvall. Bland annat tittar man på hur stora kostnader projekten har och om målen nås.
– Sedan handlar det om ett långsiktigt arbete. Samarbetet har pågått i tio år nu, och det ger resultat. Man kan verkligen säga att HRF, Livs och Kommunal har bidragit till att människor har vuxit.
Fackligt projekt för kvinnor
- Startades 2007, och drivs av IUL, en global federation av förbund inom livsmedel, jordbruk och turism.
- Riktar sig till kvinnor inom turism, jordbruk och livsmedel i 16 afrikanska länder.
- Projektets mål är bland annat att öka kvinnors representation i facken och minska sexuella övergrepp och trakasserier.
En av dem är Marselina Rweymanu, klubbordförande på Holiday Inn i Dar es Salaam. Hon är en av få kvinnliga fackliga ledare i Tanzania. Via projektet har hon fått utbildning och varit med på konferenser. När Hotellrevyn träffade henne för ett år sedan berättade hon om sitt kvinnliga nätverk.
– Vi har en chattgrupp bara för oss kvinnor i facket. Nu har jag hunnit få en del erfarenhet, det hjälper. Och jag vet att mina kamrater stöttar mig. Men jag skulle också behöva mer utbildning, sade Marselina Rweymanu.
Att projektet riktar sig till kvinnor är en orsak till att det är så effektivt, tror Patrik Bergvall.
– Man har ju haft som mål att öka kvinnors representation. Det har man lyckats med. Det har gett ett mod och många har fått en ökad tro på sig själva. Man vågar också lyfta frågor som mens och sexuella trakasserier, till exempel i kollektivavtal.