Nyheter hotellrevyn granskar
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO:s jurist: Förskräckligt

Sofie Rehnström är jurist på LO:s avtalsenhet och ser en koppling mellan ett ökat antal små arbetsgivare och minskad kunskap om mbl-lagen.

Publicerad 28 augusti 2013
LO:s jurist: Förskräckligt
inlinebild
Sofie Rehnström, jurist på LO. Foto: LO

Är det vanligt inom LO att förtroendevalda motarbetas?
– Först och främst är 40 procent en väldigt hög siffra. Det är ju förskräckligt. Jag tror inte att det är så vanligt inom industrin, till exempel, utan mer i de privata servicebranscherna där det ofta är väldigt små arbetsplatser.
Har det blivit vanligare?
– Det är sällan som sådana ärenden går till AD, så man kan inte se det empiriskt. Men utifrån vad man hör och ser tror jag det. Förr såg man på fackliga ombud som en tillgång, någon att resonera med. Det verkar som om det i vissa branscher har spridit sig en bild av att det skulle vara dåligt att ha ett fackligt ombud.
Varför, tror du?
– Det kan bero på att arbetsmarknaden håller på att fragmentariseras. Vi går från några stora företag till väldigt många små. På 1980-talet var det inte en arbetsgivare som inte kunde rabbla mbl i sömnen, nu är det många som inte har koll. Trots att de kanske råkat skriva på ett hängavtal eller gått med i en arbetsgivarorganisation.
Vems ansvar är det att se till att arbetsgivarna vet vad som gäller?
– Är de medlemmar i en arbets­givarorganisation är det där ansvaret ligger. Jag vet inte hur det är i hotell- och ­restaurangbranschen, men vanligt är ju att arbetsgivarna får betala för kurser och sådant. När de tecknar hängavtal då ligger det på oss i facket. Men man måste ju ta sig tid att lära ut.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här