Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Löfven tror på besöksnäringen

Regeringen ser besöksnäringen som en framtidsbransch, sa statsminister Stefan Löfven när han på onsdagen besökte Stockholms hotell- och restaurangskola.

Publicerad 5 november 2014
Löfven tror på
besöksnäringen
Stefan Löfven vill se samarbete mellan skola och arbetsliv. Foto: Ann Patmalnieks

Besöksnäringen är lika viktig att utveckla som andra näringsgrenar, sa statsminister Stefan Löfven när han träffade elever på Stockholms hotell- och restaurangskola.
– Vi vill också utveckla fler svenska orter som kan locka turister, så att till exempel kinesiska turister kan välja Sverige i stället för England eller Portugal. Och vi behöver fler stora evenemang, i klass med OS, som gör att folk kommer hit och äter och bor, sa Stefan Löfven.

Eleverna berättade att de valt utbildningen både för att de vill jobba i en bransch med mycket kontakter med människor och för att de vill vara säkra på att få jobb. Flera lyfte fram att de på Stockholms hotell- och restaurangskola även kan få högskolebehörighet. Detta var en av anledningarna till att Stefan Löfven ville besöka skolan. Han anser att den borttagna obligatoriska högskolebehörigheten är en anledning till att färre väljer yrkesprogrammen.
– Företagen behöver ha välutbildat folk. Därför ville jag komma hit och träffa er. Vi har genom åren lurat ungdomar till utbildningar som inte har gett jobb. Men den här utbildningen gör det, sa Stefan Löfven.

Statsministern förhörde sig också om eleverna var intresserade av att starta eget. Erik Söderstam svarade att han siktade på att öppna hotell på Filippinerna.
– Får jag komma och bo på ditt hotell då? undrade Stefan Löfven.
– Ja, gärna, du får rabatt, svarade Erik Söderstam.

HRF-ombudsman Pim van Dorpel deltog också i besöket. Han uppskattade att Stefan Löfven gav en tydlig fingervisning om att regeringen ser besöksnäringen som en framtidsbransch, där det kommer att finnas tillväxt och nya jobb.
– Jag är glad att de väljer att se våra yrkesprogram som en resurs, samtidigt som de har förstått problemen med högskolebehörighet. Det var också bra att han lyfte fram svensk turism som en viktig inkomstkälla för landet.

Hotellrevyn frågade Stefan Löfven vad som kan göras för att dåliga arbetsvillkor inte ska leda till att eleverna lämnar branschen efter några år.
– Här måste i första hand branschen gemensamt se till att arbetsvillkoren blir sådana att ungdomarna vill stanna i längden. Det är viktigt med tanke på stora kommande behov av rekrytering, sa Stefan Löfven.

Förbereder för jobb och utbildning

Gymnasieskolan Stockholms hotell- och restaurangskola drivs av Stockholms stad och har flera inriktningar. Utbildningarna varvar lärarledd undervisning med praktik i Sverige eller utomlands. Grundläggande högskolebehörighet går att läsa inom ramen för individuellt val. Språkundervisning finns eftersom yrkesprogrammen ger kunskaper i en internationell bransch.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här