Regeringen ser besöksnäringen som en framtidsbransch, sa statsminister Stefan Löfven när han på onsdagen besökte Stockholms hotell- och restaurangskola.
Besöksnäringen är lika viktig att utveckla som andra näringsgrenar, sa statsminister Stefan Löfven när han träffade elever på Stockholms hotell- och restaurangskola.
– Vi vill också utveckla fler svenska orter som kan locka turister, så att till exempel kinesiska turister kan välja Sverige i stället för England eller Portugal. Och vi behöver fler stora evenemang, i klass med OS, som gör att folk kommer hit och äter och bor, sa Stefan Löfven.
Eleverna berättade att de valt utbildningen både för att de vill jobba i en bransch med mycket kontakter med människor och för att de vill vara säkra på att få jobb. Flera lyfte fram att de på Stockholms hotell- och restaurangskola även kan få högskolebehörighet. Detta var en av anledningarna till att Stefan Löfven ville besöka skolan. Han anser att den borttagna obligatoriska högskolebehörigheten är en anledning till att färre väljer yrkesprogrammen.
– Företagen behöver ha välutbildat folk. Därför ville jag komma hit och träffa er. Vi har genom åren lurat ungdomar till utbildningar som inte har gett jobb. Men den här utbildningen gör det, sa Stefan Löfven.
Statsministern förhörde sig också om eleverna var intresserade av att starta eget. Erik Söderstam svarade att han siktade på att öppna hotell på Filippinerna.
– Får jag komma och bo på ditt hotell då? undrade Stefan Löfven.
– Ja, gärna, du får rabatt, svarade Erik Söderstam.
HRF-ombudsman Pim van Dorpel deltog också i besöket. Han uppskattade att Stefan Löfven gav en tydlig fingervisning om att regeringen ser besöksnäringen som en framtidsbransch, där det kommer att finnas tillväxt och nya jobb.
– Jag är glad att de väljer att se våra yrkesprogram som en resurs, samtidigt som de har förstått problemen med högskolebehörighet. Det var också bra att han lyfte fram svensk turism som en viktig inkomstkälla för landet.
Hotellrevyn frågade Stefan Löfven vad som kan göras för att dåliga arbetsvillkor inte ska leda till att eleverna lämnar branschen efter några år.
– Här måste i första hand branschen gemensamt se till att arbetsvillkoren blir sådana att ungdomarna vill stanna i längden. Det är viktigt med tanke på stora kommande behov av rekrytering, sa Stefan Löfven.
Förbereder för jobb och utbildning
Gymnasieskolan Stockholms hotell- och restaurangskola drivs av Stockholms stad och har flera inriktningar. Utbildningarna varvar lärarledd undervisning med praktik i Sverige eller utomlands. Grundläggande högskolebehörighet går att läsa inom ramen för individuellt val. Språkundervisning finns eftersom yrkesprogrammen ger kunskaper i en internationell bransch.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.