Många LO-medlemmar blir fattigpensionärer, trots att de har jobbat heltid hela sitt arbetsliv. För att komma till rätta med det behövs en rejäl översyn av pensionssystemet, konstaterar LO i sin pensionsutredning i dag.
Målet med dagens pensionssystem var att alla skulle få minst 70 procent av sin slutlön i pension. Så blev det inte. I dag kan merparten av LO:s medlemmar räkna med att få en pension motsvarande runt 60 procent av slutlönen, även om de har arbetat heltid hela livet. Det konstaterar LO i sin nya pensionsutredning.
– Om man arbetar hela livet ska man ha en rimlig pension och inte behöva bidrag, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin.
Anledningarna till de låga pensionerna är flera. Den främsta är att svenskarna lever längre än när systemet fick sin form, i genomsnitt två år längre efter 65-årsdagen. En annan är systemets utformning, med en broms som kan sänka pensionerna för att balansera skulder och tillgångar.
Att höja pensionsåldern är en lösning som har diskuterats, men det tror inte LO är rätt väg att gå. I dag är det många LO-medlemmar som inte ens orkar arbeta till 65 års ålder. Medelåldern vid pension bland LO-män är i dag 64 år och 63,5 för kvinnor. För dem skulle en höjning av pensionsåldern bli ekonomiskt kännbar, menar LO.
– Det betyder att det blir extremt låga pensionsnivåer för dem som skulle behöva ta ut sin pension vid 63, säger LO:s utredare Renée Andersson.
Bättre är i stället att försöka få LO-medlemmarna att stanna längre i yrket, skriver LO. Ett sätt är att satsa på förbättrad arbetsmiljö. Till exempel vill LO se mer resurser till Arbetsmiljöverket och större möjligheter att straffa arbetsgivare som inte sköter sig.
– Vi tycker att lagar och föreskrifter bör ses över så att arbetsgivarens arbetsmiljöansvar blir tydligare. Kraven är för låga på arbetsgivaren i dag, säger Renée Andersson.
Andra förslag i pensionsutredningen är att slopa premiepensionssystemet, som LO liknar vid ett lotteri, samt ändra reglerna för sjukersättning. År 2008 skärptes sjukersättningsreglerna kraftigt. Följden har blivit att färre beviljas ersättning, och kanske i stället väljer att gå i tidig pension, skriver LO. Ett förslag är därför att höja gränsen för sjukersättning till 67 år.
Viktigt för att få upp pensionerna är också fler trygga anställningar på heltid, konstaterar LO.
– Visstidsanställningarna måste begränsas. I dag har vi daglönare och till och med timlöner, som sitter och väntar på sms på telefonen. Det kommer att påverka deras pensionsutfall. Heltid ska vara norm, utvecklingen i dag går åt fel håll, säger Renée Andersson.
Andra punkter i LO:s pensionsutredning:
- En ”gas” bör införas i pensionssystemet, som ska slå in när det finns ett överskott i systemet.
- Mer satsningar på företagshälsovård.
- Mer satsningar på barnomsorg och äldreomsorg.
- Bakomliggande inkomst ska vara grund för pensionsrättigheter både vid sjukpenning och a-kasseersättning.
- En arbetsmiljökommission för kvinnors arbetsmiljö bör tillsättas.
- I sista hand ska avgiften till inkomstpensionen höjas.