Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO: Skrota fas 3

Fas 3 är en misslyckad satsning som tvingar folk till otryggt, meningslöst och oavlönat arbete utan utsikter till vidare anställning. Det anser LO och kräver nu att fas 3 skrotas.

Publicerad 19 januari 2012

Satsa på subventionerade anställningar i stället för fas 3. Det kravet framförde LO i går under en presentation av en ny rapport om bristerna i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas. Kritiken handlar bland annat om brister i kvalitet och utformning, men även den effekt fas 3 får på arbetsmarknaden.   
– Det finns en samhällsmoralisk aspekt på varför fas 3 bör brytas upp. Det är orättfärdigt att människor arbetar utan lön och saknar kollektivavtalsenliga rättigheter, sade LO-utredaren Alica Selmanovic.

Även effekten av fas 3 ifrågasätts. Hittills har bara 15 procent av deltagarna gått vidare till arbete eller studier. En förklaring är att det arbete deltagarna utför sällan blir meriterande för framtida arbetsgivare. Reglerna säger nämligen att deltagarna inte får göra jobb som de ordinarie anställda vanligtvis utför. Detta innebär att deltagarna ofta får konstlade arbetsuppgifter som inte stärker deras position på arbetsmarknaden, menar LO. Rapporten pekar också på brister i kontrollen av arbetsplatser som tar emot personer i fas 3, vilket kan sätta deltagare i klorna på oseriösa arbetsgivare.   

I somras beslutade riksdagen att regeringens skulle stoppa anvisningarna till fas 3, men så har det inte blivit. I stället vill regeringen satsa på att förbättra programmet, säger Bettina Kashefi, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.
– Vi håller med om att det finns problem med fas 3. Därför har vi redan gjort förbättringar i budgetpropositionen för 2012. Det handlar bland annat om att ge deltagarna mer meningsfulla uppgifter och att öka handläggartätheten på Arbetsförmedlingen.

Regeringen lovar även att fas 3-deltagare ska få tillgång till arbetsmarknadsutbildning, samt att kontrollen av arbetsgivarna ska bli bättre. LO nöjer sig dock inte med detta, utan tycker att fas 3 bör skrotas. Organisationen anser att deltagare bör flyttas över till andra arbetsmarknadspolitiska program, som till exempel plusjobb.
– Hur ska vi kunna få arbetsgivare att ta emot lönebidragsanställda, om de får pengar för att ta emot deltagare i fas 3, sade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Fakta: Fas 3

Jobb- och utvecklingsgarantin infördes 2007 och är i dag det största arbetsmarknadsprogrammet med drygt 89 000 deltagare. Här hamnar folk som varit arbetslösa en längre tid. Fas 1 och 2 varar i sammanlagt 450 dagar. Den som inte fått jobb efter dessa flyttas över till fas 3. Fasen kallas också sysselsättningsfasen eftersom den arbetssökande då placeras ut på ett företag för att utföra ”icke-reguljär sysselsättning med samhällsnyttig karaktär”.
Deltagare i programmet får aktivitetsstöd eller utvecklingsstöd som baseras på tidigare inkomster. Den som inte haft någon inkomst inom inräknad tid får det lägsta stödet under fas 1 och 2. I fas 3 kan därför deltagare stå helt utan stöd eller inkomst. Arbetsgivare som tar emot en deltagare i fas 3 får cirka 5 000 kronor i månaden i ekonomisk ersättning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här