Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO: Skrota fas 3

Fas 3 är en misslyckad satsning som tvingar folk till otryggt, meningslöst och oavlönat arbete utan utsikter till vidare anställning. Det anser LO och kräver nu att fas 3 skrotas.

Publicerad 19 januari 2012

Satsa på subventionerade anställningar i stället för fas 3. Det kravet framförde LO i går under en presentation av en ny rapport om bristerna i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas. Kritiken handlar bland annat om brister i kvalitet och utformning, men även den effekt fas 3 får på arbetsmarknaden.   
– Det finns en samhällsmoralisk aspekt på varför fas 3 bör brytas upp. Det är orättfärdigt att människor arbetar utan lön och saknar kollektivavtalsenliga rättigheter, sade LO-utredaren Alica Selmanovic.

Även effekten av fas 3 ifrågasätts. Hittills har bara 15 procent av deltagarna gått vidare till arbete eller studier. En förklaring är att det arbete deltagarna utför sällan blir meriterande för framtida arbetsgivare. Reglerna säger nämligen att deltagarna inte får göra jobb som de ordinarie anställda vanligtvis utför. Detta innebär att deltagarna ofta får konstlade arbetsuppgifter som inte stärker deras position på arbetsmarknaden, menar LO. Rapporten pekar också på brister i kontrollen av arbetsplatser som tar emot personer i fas 3, vilket kan sätta deltagare i klorna på oseriösa arbetsgivare.   

I somras beslutade riksdagen att regeringens skulle stoppa anvisningarna till fas 3, men så har det inte blivit. I stället vill regeringen satsa på att förbättra programmet, säger Bettina Kashefi, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.
– Vi håller med om att det finns problem med fas 3. Därför har vi redan gjort förbättringar i budgetpropositionen för 2012. Det handlar bland annat om att ge deltagarna mer meningsfulla uppgifter och att öka handläggartätheten på Arbetsförmedlingen.

Regeringen lovar även att fas 3-deltagare ska få tillgång till arbetsmarknadsutbildning, samt att kontrollen av arbetsgivarna ska bli bättre. LO nöjer sig dock inte med detta, utan tycker att fas 3 bör skrotas. Organisationen anser att deltagare bör flyttas över till andra arbetsmarknadspolitiska program, som till exempel plusjobb.
– Hur ska vi kunna få arbetsgivare att ta emot lönebidragsanställda, om de får pengar för att ta emot deltagare i fas 3, sade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Fakta: Fas 3

Jobb- och utvecklingsgarantin infördes 2007 och är i dag det största arbetsmarknadsprogrammet med drygt 89 000 deltagare. Här hamnar folk som varit arbetslösa en längre tid. Fas 1 och 2 varar i sammanlagt 450 dagar. Den som inte fått jobb efter dessa flyttas över till fas 3. Fasen kallas också sysselsättningsfasen eftersom den arbetssökande då placeras ut på ett företag för att utföra ”icke-reguljär sysselsättning med samhällsnyttig karaktär”.
Deltagare i programmet får aktivitetsstöd eller utvecklingsstöd som baseras på tidigare inkomster. Den som inte haft någon inkomst inom inräknad tid får det lägsta stödet under fas 1 och 2. I fas 3 kan därför deltagare stå helt utan stöd eller inkomst. Arbetsgivare som tar emot en deltagare i fas 3 får cirka 5 000 kronor i månaden i ekonomisk ersättning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här