Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO: ”Otillräckligt, Löfven”

Socialdemokraterna vill ändra reglerna för arbetskraftsinvandring, för att hindra oseriösa arbetsgivare som utnyttjar migranter. Löfvens förslag räcker inte --det stoppar inte handeln med arbetserbjudanden, anser LO.

Publicerad 30 januari 2013

Frågan om hur arbetskraftsinvandrare utnyttjas av arbetsgivaren är återigen uppe i den mediala debatten. Restaurangbranschen förekommer ofta när problemet diskuteras.

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven säger nu att lagen måste ändras på flera punkter.
– Vårt huvudfokus är att säkra schysta villkor för alla arbetskraftsinvandrare. Lyckas vi med det kommer de oseriösa företagens intresse automatiskt att minska, säger Löfven i en DN-intervju.

Thord Ingesson, migrationspolitisk utredare på LO, menar att Löfvens utspel är bra – men att det behöver göras mer.  
Löfven vill i sitt förslag skärpa lagen och hårdare kontrollera arbetsgivarna, både när första beslutet tas och som uppföljning, att arbetsgivaren är seriös och har betalat löner och skatt som man ska.
Han vill också säkra löner och villkor genom att juridiskt binda arbetsgivaren vid de villkor som anges till Migrationsverket.

Men enligt Ingesson måste mer fokus ligga på reglerna i det första skedet, alltså när beslut tas om arbetstillstånd.
– Efterhandskontroller fungerar inte tillräckligt. Då är skadan redan skedd.
LO vill att själva behovet av arbetskraft inte ensidigt ska bestämmas av arbetsgivaren. Ett sätt kan vara att återinföra den så kallade arbetsmarknadsprövningen.
Detta vill dock inte Löfven. Det kan vara av partitaktiska skäl för att få med sig Miljöpartiet på en ändring, spekulerar Ingesson. MP står i dag bakom uppgörelser med regeringen kring både flyktingfrågor och arbetskraftsinvandring.  

LO vill också säkra så att den som kommer hit som arbetskraftsinvandrare faktiskt vågar säga ifrån, exempelvis rapportera till facket. I dag, när uppehållstillståndet till stora delar är knutet till arbetstillståndet, är den anställde starkt beroende av arbetsgivaren.
– Vi utgår från att Socialdemokraterna kommer acceptera våra förslag till lösningar, när man fått klart för sig hur illa det faktiskt ser ut därute, säger Thord Ingesson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här