Nyheter FRIÅR

LO kritiskt till utvecklingsår

Från nästa år kan det bli möjligt för anställda att vara lediga upp till ett år för att studera, och ändå få en inkomst motsvarande a-kassa. Men LO jublar inte över idén.

Publicerad 11 september 2019
LO kritiskt till utvecklingsår
Satsningar på ett utvecklingsår riktar sig mot dem som redan är etablerade på arbetsmarknaden, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande. Foto: LO

I nästa vecka kommer regeringen att presentera sitt budgetförslag för 2020. Om man håller fast vid tidigare utfästelser kommer det att finnas satsningar på ett utvecklingsår, en typ av friår för studier.

Den som är anställd ska då kunna ta ledigt från jobbet och få en ersättning motsvarande a-kassa. Den lediga tiden kan ägnas åt studier, prova annat jobb, validering eller att starta eget. Bara den som har jobbat minst tio år och varit anställd av samma arbetsgivare i minst tolv månader kan ansöka. Arbetsgivaren ska också godkänna ändamålet för ledigheten. Vakansen som uppstår måste gå till en arbetssökande som är inskriven på arbetsförmedlingen.

– Om det blir utformat som föreslås i den offentliga utredningen som finns så är vi inte alls positiva till det. Vi har ungefär 700 000 personer i Sverige som inte har en heltidsanställning tillsvidare. Vi vill att miljarderna som det här kommer att kosta ska satsas på arbetsmarknadsutbildning för dem som har instabila förhållanden på arbetsmarknaden, säger Therese Guovelin, förste vice ordförande på LO.

Hon menar att det behövs en arbetsmarknadspolitik som rustar alla för omställning och lågkonjunktur. Utvecklingsåret riktar sig främst till dem som redan är etablerade på arbetsmarknaden, säger Guovelin.

– Jag hörde en representant för Miljöpartiet säga att det här är en möjlighet för dem som inte har lust att gå till jobbet för att de tycker att det är tråkigt. Det kan jag säga, att den lyxen har de flesta LO-förbundsmedlemmar inte.
– HRF:s medlemmar behöver också uppgradera sin kompetens, men det är inte många som är så etablerade på arbetsmarknaden att de uppfyller villkoren för utvecklingsledighet, enligt det förslag som finns. Vi har ett väldigt stort behov av en aktiv arbetsmarknadspolitik, inte reformer för dem som har tråkigt på jobbet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här