Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO: Hotell- och restaurangeleverna kommer att bli för många

Många yrkeförberedande gymnasieprogram är inte anpassade efter arbetsmarknaden. Hotell- och restaurangprogrammet är bra, men snart kan det bli överskott på utbildad restaurangpersonal. Det visar LO:s rapport "Vägar till arbetslivet".

Publicerad 22 maj 2006

År 2004 gick ungefär 40 procent av gymnasieeleverna på ett yrkesförberedande program. Tanken är att utbildningarna ska kunna leda till jobb – utan vidare utbildning. Men kvaliteten på utbildningarna varierar. En del kommer troligtvis inte alls att leda till jobb. Det varnar nu LO:s utredare för i sin rapport ”Vägar till arbetslivet”.

Hotell- och restaurangprogrammet är dock ett av de program som relativt ofta ger jobb. Men inte alltid i branschen.
– Det är bara 40 procent av eleverna som arbetar i branschen, tre år efter avslutade studier. Å andra sidan hade 68 procent arbete varav 60 procent var en tillsvidareanställning. Det är bättre  än snittet för de yrkesförberedande programmen, säger Thomas Hagnefur som är utredare på LO.

Ett vanligt problem med de populära utbildningarna är att det utbildas fler elever än vad arbetsmarknaden behöver. Men för hotell- och restaurangprogrammet är problemet nu snarare att många skolor inte håller måttet.
– Många kommuner erbjuder utbildningen, men med varierande kvalitet, säger Thomas Hagnefur.

Han tror att bra branschkontakter är viktigt för att utbildningen ska vara realistiskt utformad. Och praktik och lärare med branscherfarenhet är hotell- och restaurangprogrammen generellt bra på, enligt Thomas Hagnefur.
– Parterna i branschen har ett väl fungerande samarbete vilket utvecklar både branschen och det yrkesförberedande programmet. Det är det bästa sättet att få både relevans och kvalitet.

Även om det inte utbildas för många hotell- och restaurangelever idag, utesluter utredningen inte att det på sikt kan komma att bli ett överskott på utbildad restaurangpersonal.
– Vi skulle inte avråda någon från att söka. Men däremot informera om de förutsättningar vi känner till, som till exempel att andelen utbildade kommer att vara större än efterfrågan, säger Thomas Hagnefur.

Samarbete mellan kommuner är ett förslag för att minska antalet hotell- och restaurangutbildningar. Att kvalitetssäkra dem tillsammans med företag i branschen, är ett annat. Utredarna och LO föreslår också mer verklighetsanknuten studievägledning inför gymnasievalet. Det skulle göra att eleverna hade mer realistiska förväntningar på livet efter studenten.
– Alla kan inte bli tv-kockar. Efter utbildningen kommer en period där man måste fortsätta att lära sig, och främst i arbetslivet. Om ungdomar är beredda att gå från enklare till mer och mer avancerade uppgifter så har man en relativt positiv framtid, säger Thomas Hagnefur.

Fakta: ”Vägar till arbetslivet”
Under ett par år har LO arbetat med att utvärdera och analysera Sveriges yrkesförberedande gymnasieprogram. Resultaten har redovisats i flera delrapporter och nu i slutrapporten ”Vägar till arbetslivet”.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här