Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO: Hotell- och restaurangeleverna kommer att bli för många

Många yrkeförberedande gymnasieprogram är inte anpassade efter arbetsmarknaden. Hotell- och restaurangprogrammet är bra, men snart kan det bli överskott på utbildad restaurangpersonal. Det visar LO:s rapport "Vägar till arbetslivet".

Publicerad 22 maj 2006

År 2004 gick ungefär 40 procent av gymnasieeleverna på ett yrkesförberedande program. Tanken är att utbildningarna ska kunna leda till jobb – utan vidare utbildning. Men kvaliteten på utbildningarna varierar. En del kommer troligtvis inte alls att leda till jobb. Det varnar nu LO:s utredare för i sin rapport ”Vägar till arbetslivet”.

Hotell- och restaurangprogrammet är dock ett av de program som relativt ofta ger jobb. Men inte alltid i branschen.
– Det är bara 40 procent av eleverna som arbetar i branschen, tre år efter avslutade studier. Å andra sidan hade 68 procent arbete varav 60 procent var en tillsvidareanställning. Det är bättre  än snittet för de yrkesförberedande programmen, säger Thomas Hagnefur som är utredare på LO.

Ett vanligt problem med de populära utbildningarna är att det utbildas fler elever än vad arbetsmarknaden behöver. Men för hotell- och restaurangprogrammet är problemet nu snarare att många skolor inte håller måttet.
– Många kommuner erbjuder utbildningen, men med varierande kvalitet, säger Thomas Hagnefur.

Han tror att bra branschkontakter är viktigt för att utbildningen ska vara realistiskt utformad. Och praktik och lärare med branscherfarenhet är hotell- och restaurangprogrammen generellt bra på, enligt Thomas Hagnefur.
– Parterna i branschen har ett väl fungerande samarbete vilket utvecklar både branschen och det yrkesförberedande programmet. Det är det bästa sättet att få både relevans och kvalitet.

Även om det inte utbildas för många hotell- och restaurangelever idag, utesluter utredningen inte att det på sikt kan komma att bli ett överskott på utbildad restaurangpersonal.
– Vi skulle inte avråda någon från att söka. Men däremot informera om de förutsättningar vi känner till, som till exempel att andelen utbildade kommer att vara större än efterfrågan, säger Thomas Hagnefur.

Samarbete mellan kommuner är ett förslag för att minska antalet hotell- och restaurangutbildningar. Att kvalitetssäkra dem tillsammans med företag i branschen, är ett annat. Utredarna och LO föreslår också mer verklighetsanknuten studievägledning inför gymnasievalet. Det skulle göra att eleverna hade mer realistiska förväntningar på livet efter studenten.
– Alla kan inte bli tv-kockar. Efter utbildningen kommer en period där man måste fortsätta att lära sig, och främst i arbetslivet. Om ungdomar är beredda att gå från enklare till mer och mer avancerade uppgifter så har man en relativt positiv framtid, säger Thomas Hagnefur.

Fakta: ”Vägar till arbetslivet”
Under ett par år har LO arbetat med att utvärdera och analysera Sveriges yrkesförberedande gymnasieprogram. Resultaten har redovisats i flera delrapporter och nu i slutrapporten ”Vägar till arbetslivet”.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här