Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO-ekonomerna försiktigt optimistiska

De närmaste åren kommer att fortsätta vara mörka i den svenska ekonomin även om utsikterna har förbättrats något. Det konstaterar LO-ekonomerna i sin höstprognos.

Publicerad 13 november 2009

År 2009 har varit det sämsta på länge inom många olika områden. Arbetslösheten har stigit, exporten störtdykt och landets BNP räknas falla med 5 procent innan årets slut. De närmaste två åren kommer dock att bjuda på viss ljusning, spår LO-ekonomerna i sin höstprognos .

Visserligen kommer arbetslösheten att fortsätta stiga. Ekonomerna tror att runt 240 000 personer kommer att förlora sina jobb under åren 2009 till 2011. Det är framför allt i den exportberoende industrin som krisen fortsätter att skörda offer. Innan 2011 är slut räknar ekonomerna med att runt 140 000 industrianställda har förlorat sina jobb. Det motsvarar 20 procent av de sysselsatta industrin.

I övriga sektorer sjunker dock antalet varsel, och samtidigt anmäls fler nya tjänster till Arbetsförmedlingen. Denna trend tros hålla i sig även under de kommande åren. Under 2008 och 2009 har hushållens konsumtion minskat kraftigt, men LO-ekonomerna tror att svenskarna börjar lätta på plånboken igen redan nästa år.

Källa: LO-rapport "Ekonomiska utsikter hösten 2009"

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.