De flesta av Lisebergs anställda går på Kommunals kollektivavtal. HRF:s avtal gäller bara i restauranger med sittande servering, på snabbmatsställen och på hotellet. Nu vill Liseberg ändra på det, av ekonomiska skäl.
I Visita finns två typer av medlemskap – i branschorganisationen och i arbetsgivarorganisationen. I dag är nöjesparken Liseberg medlemmar i branschorganisationen.
Nu har styrelsen meddelat ägaren, Göteborgs Stad, att man vill ta steget fullt ut och byta arbetsgivarorganisation från Arbetsgivaralliansen till Visita.
– Vi ser det som mer naturligt för oss. Det handlar inte bara om kollektivavtalet. Det är bara att titta på vem som har varit bäst för oss och drivit våra frågor under pandemin. Vi tycker att det är Visita, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs utvecklingsbolag och vice ordförande i Visitas styrelse.
Men det är också en fråga om kollektivavtal. Enligt en beräkning som nöjesparken gjort skulle man kunna spara upp till 40 miljoner i lönekostnader om man byter från Kommunals avtal till Hotell- och restaurangfackets kollektivavtal med Visita.
Sedan är det inte vi som äger frågan om vilket kollektivavtal som ska gälla, det gör LO.Thomas Sjöstrand
– I första läget vill vi inte göra några drastiska förändringar. Vi ser det långsiktigt strategiskt. Sedan är det inte vi som äger frågan om vilket kollektivavtal som ska gälla, det gör LO. Det är vi ödmjuka inför, säger Thomas Sjöstrand.
HRF:s avtalssekreterare Per Persson bekräftar att det är LO:s organisationsplan som styr vilket fackförbund som äger rätten att teckna avtal.
På Liseberg är det Kommunal, anser HRF.
– På kommunala bolag är det Kommunals avtal som gäller. Vi har också avtal som gäller för nöjesparker, men deras är väldigt mycket bättre än vårt. Det är jättebra, för det betyder att vi kanske kan få till bättre villkor i vårt avtal.
Eftersom Kommunal har ett gällande avtal med Liseberg kommer det att gälla även om företaget byter arbetsgivarorganisation.
– Skulle vi byta i morgon skulle det vara samma förutsättningar som i dag. Även om vi ägs av Göteborgs Stad så lever vi i en kommersiell värld, vi får inga skattepengar. Vi vill bara ha samma spelplan som våra konkurrenter, säger Thomas Sjöstrand.