Allt fler företag letar nya sätt att råda bot på kompetensbristen. På Liseberg startar man ett traineeprogram för blivande kockar med lön under utbildningstiden.
De enda kraven för att söka en av de 15 traineeplatserna är ett intresse för matlagning och tillräcklig kunskap i svenska för att tillgodogöra sig utbildningen. Det säger Robert Hagsten, rektor på Lisebergs Akademi, nöjesparkens nya utbildningsenhet.
– Vi har inga andra kriterier, du behöver till exempel inte ha någon formell gymnasieutbildning. Det viktigaste är att du är intresserad av matlagning.
Programmet, som startar i vår, har sin bakgrund i svårigheten att rekrytera framför allt kockar, säger Robert Hagsten.
– Idén föddes att utbilda själva. Eftersom vi i dagsläget är en säsongsbetonad verksamhet så står våra restaurangkök tomma delar av året. Varför inte använda dem till något, tänkte vi.
Det viktigaste är att du är intresserad av matlagning.Robert Hagsten, rektor Liseberg Akademi
Kocktraineerna får en tillsvidareanställning som restaurangbiträde på Liseberg. Efter ett år kan de välja att placeras som kock på någon av Lisebergs restauranger, med lön därefter, alternativt fortsätta utbildningen ett år till.
– Vi tänker oss ett basår och ett påbyggnadsår för den som kanske vill arbeta med mer avancerad matlagning. Det är valfritt, säger Robert Hagsten.
Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, tycker att det är bra att allt fler branscharbetsgivare börjar ta tag i problemet med kompetensbrist.
– Vi anser att det är positivt att man tar ansvar för kompetensförsörjningen i stället för att sitta som gapande fågelungar, säger han.
Det är dock viktigt att alla initiativ likt Lisebergs förhandlas och förankras fackligt, säger Pim van Dorpel.
– Det måste ske på schysta villkor.
Ansökningstiden till programmet går ut den 11 december. Hittills har ett hundratal personer sökt, uppskattar Robert Hagsten.