Nyheter FÖRHANDLING

Linda fick rätt med fackets hjälp

Drygt 5 100 HRF-medlemmar fick förhandlingshjälp av facket förra året. Linda Engman i Luleå får ut 42 000 kronor efter att Hotell- och restaurangfacket förhandlat för henne.

Publicerad 24 oktober 2022
Linda fick rätt med fackets hjälp
Linda Engman har nyligen fått förhandlingshjälp av HRF. Foto: Tomas Bergman

– Att känna att någon står på min sida när det behövs, fan vad skönt, säger Linda Engman i Luleå.
Hon är en av alla medlemmar som nyligen fått förhandlings­hjälp av Hotell- och restaurangfacket.

Att förhandla för medlemmar som fått problem är en av fackets främsta arbetsuppgifter. Under förra året avslutade HRF:s lokala avdelningar nästan 8 000 förhandlingsärenden för drygt 5 100 medlemmar.

Linda Engman hade flera frågor som gjorde att hon kontaktade facket. Under några år arbetade hon som servitris på en restaurang i Luleåtrakten där det fanns en del problem.
I perioder arbetade Linda väldigt mycket, och hon schemalades ofta med mycket kort varsel och lönen verkade inte riktigt stämma.

När Linda dessutom fick problem med ryggen visade arbetsgivaren väldigt lite förståelse.
– Jag hade en rygg som var av och hade jätteont, men jag fick noll empati. Jag fick inga raster, kunde aldrig gå och sätta mig lite och det gick aldrig att få vara ledig.

Jessika Bäckman. Foto: Privat

Till slut vände sig Linda till HRF:s avdelning Nord.
– I första hand var det för att kolla upp saker, som om det fanns ett avtal för årsarbetstid. Det fanns det inte. Jag är väldigt oinsatt, så jag började med att fråga olika saker. Är det okej att jag jobbar mer än heltid men får betalt för 75 procent? Är det sant att man inte får semester som korttidspermitterad?

HRF-ombudsman Jessika Bäckman tog hand om Lindas ärende.
– Jag satte mig ner och kollade upp hur det låg till. Det visade sig att hon inte fått all lön hon hade rätt till, hon hade inte fått lönehöjning till exempel. Så jag räknade ut ungefär hur mycket arbetsgivaren var skyldig, och kontaktade honom, säger hon.
Det var dock inte förrän arbets­givarorganisationen Visita klev in i förhandlingarna som arbetsgivaren gick med på att betala.
– Till slut tror jag att alla var nöjda, säger Jessika Bäckman.

Lindas ärende är representativt för hur HRF-medlemmarnas problem brukar se ut, säger hon.
– Ofta handlar det om okunskap hos arbetsgivare, att de inte riktigt har koll på avtalet. I många fall brukar man kunna lösa det genom att bara ringa till dem och säga till.

Linda Engman ska nu få de 42 000 kronor som arbetsgivaren var skyldig henne.
– Jag är jättenöjd. Det viktiga är egentligen inte pengarna, utan att visa att man inte kan göra hur som helst. Att det du gör får konsekvenser. Jag är glad att jag fick ett bra avslut.
Hon är framför allt väldigt nöjd med hjälpen från HRF och Jessika Bäckman.
– Jag har fått jättemycket hjälp. Jessika har kört kriget åt mig, jag har inte behövt bry mig alls. Jag är riktigt imponerad.

Linda har nu lämnat restaurang­branschen och börjat jobba som väktare. Det fungerar mycket bättre med hennes trasiga rygg, säger hon.
– Det enda dåliga är att jag tyvärr måste lämna Hotell- och restaurangfacket nu. Det känns faktiskt jätte­tråkigt.