I dag presenterades regeringens las-utredning. Utredarens uppdrag var att presentera förslag på en modern arbetsrätt där balansen mellan fack och arbetsgivare upprätthålls. Flera anser att förslaget saknar den balansen. En av kritikerna är Malin Ackholt, HRF.

Det var förra året som utredningen om las, lagen om anställningsskydd, inleddes. Utredningen var regeringens eftergift till Liberalerna och Centerpartiet, i enlighet med januariöverenskommelsen.
I direktiven för utredningen står bland annat att den ska föreslå tydligt utökade undantag från turordningsreglerna, större arbetsgivaransvar för anställdas kompetensutveckling samt lägre kostnader för uppsägningar, samtidigt som skydd mot godtycke upprätthålls.
– Det är svårt att säga vad som är bättre eller sämre i ett jäkligt dåligt förslag. I sin helhet är det ett slag mot arbetstagarna, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.
Utredningen föreslår bland annat att alla arbetsgivare, oavsett storlek, får möjlighet att undanta fem personer från turordningen. I dag kan företag med max tio anställda undanta två personer.
Vidare föreslås att facket inte ska kunna ogiltigförklara uppsägningar av personliga skäl på företag med max 15 anställda. Anledningen är att en ogiltigförklaring innebär att anställningen, med lön, löper vidare tills tvisten avgjorts i domstol. I stället ska den uppsagde kunna få ett skadestånd på minst åtta månadslöner, förutsatt att uppsägningen inte varit sakligt grundad.
På företag med mer än 15 anställda ska man fortfarande kunna ogiltigförklara en uppsägning, men först om en domstol godkänt det.
– Det är en riktigt allvarlig sak att föreslå att man inte ska kunna ogiltigförklara en uppsägning på mindre företag. Det är ju en skymf mot våra medlemmar, säger Malin Ackholt.
Även arbetsmarknadsminister Eva Nordmark menar att förslagen går väldigt långt. Till Sveriges Radio säger hon:
– Det går på tvärs mot våra direktiv att godtyckliga uppsägningar ska motverkas.
Vad gäller anställdas möjlighet till kompetensutveckling föreslår utredningen att arbetsgivare ska vara skyldiga att förse sina anställda med sådan ”i skälig utsträckning”. Den arbetsgivare som säger upp personal på grund av arbetsbrist och som inte erbjudit kompetensutveckling ska bli skadeståndsskyldig. Inte heller det är något som facken gör vågen för.
– Det garanterar ingen omställning. Det enda de föreslår är hur mycket det ska kosta för arbetsgivaren att inte kompetensutveckla sin personal, säger Malin Ackholt.
Arbetsmarknadens parter ska under hösten presentera ett eget förslag på en modern arbetsrätt. Om de kommer överens är det den uppgörelsen som kommer att gälla.
– Den här utredningen visar att vår svenska modell, som bygger på att parterna förhandlar fram långsiktiga lösningar som alla står bakom, är det som måste gälla, säger Malin Ackholt.