Nyheter ARBETSRÄTT

Las-förhandlingar pausas

Medan avtalsrörelsen pågår i vår ska tre utredningar lägga grunden för fortsatta las-förhandlingar i augusti. Åtta LO-förbund har för avsikt att återuppta diskussionerna, däribland HRF.

Publicerad 19 december 2019
Las-förhandlingar pausas
De så kallade las-förhandlingarna pausas under avtalsrörelsen. I augusti ska parterna förhandla igen.

Förhandlingarna om en ny arbetsrätt pausas. Det har LO bestämt, tillsammans med tjänstemännen i PTK och arbetsgivarorganisationen Svensk Näringsliv. I dag presenterade parterna sin gemensamma avsiktsförklaring.

– Det här är, kan man säga, den svenska modellen 2.0. Det innebär ett moderniserat skydd för LO-medlemmar i tre olika delar, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

Delarna är anställningsskydd, omställning och a-kassan. LO vill avskaffa anställningsformen allmän visstid och se till att fler är tillsvidareanställda. Samtidigt ska det vara rättssäkert, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

För en tid sedan hoppade flera LO-förbund av förhandlingarna. Det var bland annat för att man uppfattade att LO var villigt att förhandla bort las-regeln att alla uppsägningar ska ske på saklig grund.

I avsiktsförklaringen står att parterna vill hitta ett anställningsskydd som ska ”öka arbetsgivarnas möjligheter att ha rätt bemanning, öka förutsägbarheten för både arbetsgivare och anställda kring hur en anställning kan avslutas och vilka kostnader som kan vara förknippade därmed. ” Vidare står det att regelverket ska vara rättssäkert och inte innebära fri uppsägningsrätt för arbetsgivarna.

– Här kan ju alla se svart på vitt att vi är överens mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv om att vi vill ha ett rättssäkert system, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Fredrik Hjerling

Han vågar inte spekulera i om de avhoppade förbunden kommer att återvända till förhandlingsbordet.

– De åtta LO-förbund som står bakom avsiktsförklaringen är kanske de som har störst behov av en ny arbetsrätt. Det är skillnad på den arbetsrätt som HRF:s medlemmar har och den som offentlig sektor har, genom sina avtal.

Hotell- och restaurangfackets vice ordförande Pim van Dorpel säger att HRF:s kongress gett förbundet ett tydligt uppdrag att jobba för att få bort bland annat allmän visstid.

– Jag hoppas alltid att det är 14 förbund som hittar gemensamma vägar framåt. Men jag har givetvis respekt för de beslut som andra förbund fattar.

Omställning är en viktig fråga för facken, och ligger till grund för att man är villig att diskutera anställningsskyddet. Där vill parterna till exempel att staten skjuter till pengar så att omställningsstöd och kompetensutveckling omfattar fler, däribland visstidsanställda.

Förhandlingarna handlar också om a-kassan. Fack och arbetsgivare ska utreda möjligheterna till en kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring, i stället för den offentligt finansierade som finns i dag.

– Vi har ett av Europas sämsta inkomstskydd vid arbetslöshet. I Sverige. Det är knappt man tror att det är sant, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Senast den 30 september vill man vara klar med förhandlingarna. Om det inte finns en överenskommelse kommer regeringen att gå vidare med ett lagförslag, något som parterna vill undvika.

Samtidigt kan man vänta sig att las-förhandlingarna kommer att bli en omdebatterad fråga på LO:s kongress i juni. De avhoppade förbunden funderar på att skriva en motion som skulle innebära att LO:s rätt att förhandla begränsas, enligt Kommunalarbetaren.

– Det är bra om de gör det. Vi kan inte genomföra detta utan att ha med oss våra förbund. Jag tror att när hela förslaget är känt kommer det att locka många. Men det är klart att vi ska pröva det på en kongress, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här