Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lärlingarna här för att stanna

I höst blir gymnasielärlingarna ett reguljärt inslag på branschens arbetsplatser, enligt ett förslag från utbildningsminister Jan Björklund. HRF är kritiskt och varnar för att allt för många frågetecken kvarstår.

Publicerad 3 mars 2011

Det treåriga försöket med lärlingar på gymnasieskolans yrkesprogram inleddes höstterminen 2008. Hittills har runt 10 000 lärlingar utbildats, de flesta inom bygg, handel och fordon, men även i hotell- och restaurangbranschen. Nu vill utbildningsminister Jan Björklund att lärlingsutbildningen ska bli en permanent del av gymnasieskolan.
– Gymnasieskolan passar inte alla. Många elever på yrkesprogram är skoltrötta och hoppar av. Intresset för lärlingsutbildningarna har varit stort. Erfarenheterna gör att vi nu vill att det permanentas, säger han.

Enligt lagrådsremissen
som presenterades i förra veckan är det fortfarande skolan som ska vara ytterst ansvarig för elevens betyg och utbildning. Ett utbildningskontrakt mellan skolan och arbetsplatsen ska upprättas, och skolan ska ha möjlighet att bryta kontraktet om arbetsplatsen inte uppfyller kraven. En särskild handledarutbildning finns också med i förslaget.
– Kvalitén i lärlingsutbildningen ligger till sist i mötet på den enskilda arbetsplatsen mellan handledare och lärling. Om det blir bra hänger i varje enskilt fall på hur lärlingen möts hur arbetsplatsen, säger Jan Björklund.

Hur denna handledarutbildning
ska se ut är dock inte klart i nuläget. Detta är en av de saker som bekymrar HRF.
– Det finns en hel del oklarheter i förslaget. Meningen är att dessa elever ska få en utbildning som håller samma kvalité som övriga elevers, och som vi ser det är det svårt att säkerställa detta, säger Malin Ackholt, HRF:s tredjeordförande.

HRF:s utgångspunkt är att lärlingsutbildningen kan vara ett bra komplement till, men inte ersätta, andra typer av yrkesutbildningar.
– En fundering vi har är om eleverna verkligen kan få en så bred utbildning som det är tänkt på en enda arbetsplats. Risken för inlåsning är stor, säger Malin Ackholt.

Den nationella lärlingskommittén, som ligger bakom utvärderingen, ska nu arbeta fram ytterligare riktlinjer för den nya utbildningsformen. Senare i höst väntas ytterligare en proposition om en särskild anställningsform för lärlingar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här