Nyheter deltider

Långt kvar till heltid som norm i branschen

Varannan kvinnlig städare jobbar deltid och utvecklingen mot heltid går sakta. Det visar siffror från SCB som tagits fram på uppdrag av flera fackförbundstidningar.

Publicerad 8 mars 2017
Långt kvar till heltid som norm i branschen
Hotellstädare hör till de kvinnodominerade yrkesgrupper där heltid är långt ifrån norm. Foto: Istockphoto

I dag jobbar hälften av alla kvinnliga städare deltid. Deltidsarbetet minskar dock, men utvecklingen mot heltid går långsamt och jämfört med hela arbetsmarknaden ligger städarna efter. Från 1997 till 2015 minskade deltidsarbetet bland kvinnliga städare från 60 till 50 procent, enligt siffror från SCB som tagits fram på uppdrag av Fastighetsfolket, Kommunalarbetaren och Hotellrevyn.

På hela arbetsmarknaden arbetade 21 procent av alla anställda deltid år 2015, medan 31 procent av kvinnorna gjorde det.
– Det är ju ett känt fenomen att kvinnor arbetar deltid i mycket större utsträckning än män. Det stora problemet är att heltid inte är norm på svensk arbetsmarknad oavsett kön. Arbetsgivarsidan prioriterar större flexibilitet i stället för att planera arbetet så man kan arbeta heltid, säger Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

I hotell- och restaurangbranschen är deltid vanligt överlag, inte bara bland städare. LO-rapporten ”Anställningsformer och arbetstider 2017” visar att 56 procent av arbetarna i restaurangsektorn och 53 procent i hotellsektorn arbetar deltid. Hur det står till med deltider för kvinnor respektive män i de sektorerna redovisas inte.

Malin Ackholts uppfattning är att kvinnor i hotell- och restaurangbranschen arbetar deltid i större utsträckning än män.
– Ja, de största yrkesgrupperna i vår bransch är kvinnodominerade. Till exempel hotellstädare och restaurangbiträden. Där ser vi att sysselsättningsgraden är lägre än i mansdominerade yrken som exempelvis kock.